Marea finală a concursului ”Povești cu vinuri românești” – ediția 2024!

Un pahar în fiecare poveste, o poveste în fiecare pahar!

Compania BASF a organizat astăzi, 7 martie, în cadrul Cazino Sinaia, finala celei de a IX a ediții a concursului ”Povești cu vinuri românești”, un eveniment unde tradiția și inovația s-au întâlnit pentru a desemna marii câștigători ai anului. Manifestarea s-a remarcat printr-un concept inedit de inspirație și literatură, comprimat în regia unui veritabil spectacol de excepție.

Deschiderea evenimentului i-a revenit Country Managerului Mario Tomšić care a vorbit despre importanța sectorului viticol. ”În lumea vinurilor fiecare picătură este o cronică vie. Anul acesta aventura noastră se împletește cu magia literaturii românești unde vinul nu este doar o băutură ci un simbol al legăturii dintre trecut și prezent”, a menționat Country Managerul BASF.

La rândul său, Robert Băicoianu, Manager Culturi Speciale, a trecut în revistă provocările din viticultură, prezentând totodată și tehnologiile propuse de companie.

Cel mai respectat concurs de vinuri, adresat viticultorilor mici și mijlocii, a revenit în 2024 cu cea de-a IX-a ediție. Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România a adus din nou în prim-plan cele mai rafinate vinuri românești create de producătorii cu exploatații de viță de vie sub 100 de hectare. Totodată, s-a impus prin regulament ca probele de vin înscrise în concurs să nu fie mai vechi de anul 2021 (cu excepția celor roșii care să nu fie mai vechi de 2019). Pentru vinurile spumante, s-au putut înscrie maximum 3 tipuri de vin spumant, în sticle de 0,75 l fiecare.

Premiile puse în joc au fost foarte atractive, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau produse BASF. Valoarea totală a premiilor a fost în cuantum de 20.000 euro.

Concursul național ”Povești cu vinuri românești” ediția a IX a s-a desfășurat în 4 etape regionale, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei etape regionale, membrii comisiei de jurizare, formată din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, au desemnat câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În total, după terminarea etapelor regionale, au fost desemnate 36 de vinuri calificate în marea finală națională.

Vinurile câștigătoare în cadrul celor 4 etape regionale au fost:

Vinuri albe:

Locul 1 – Sauvignon Blanc + Chardonnay + Șarbă, Crama Pandora, sec, 2022

Locul 2 – Șarbă, Domeniile Misevi, demisec, 2023

Locul 3 – Fetească albă, Crama Tata și Fiul, sec, 2022

Vinuri roze:

Locul 1 – Fetească Neagră, Crama Pandora, sec, 2022

Locul 2 – Băbească Neagră, Crama Valente, sec, 2022

Locul 3 – Busuioacă de Bohotin, Domeniile Amira, sec, 2023

Vinuri roșii:

Locul 1 – Fetească Neagră + Merlot, Crama Unu, sec, 2020

Locul 2 – Cabernet Sauvignon, Casa Crișan, sec, 2023

Locul 3 – Cabernet Sauvignon, Crama Carpatvin, sec, 2022

Jurizarea probelor de vin înscrise în concursul ”Povești cu vinuri românești” a fost asigurată de degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Asociația este recunoscută ca o  organizație profesională reprezentativă în analiza senzorială a vinurilor și băuturilor alcoolice din România. ADAR reunește 138 de specialiști în sectorul vitivinicol, din toată țara și selectează permanent cei mai buni degustători autorizați pentru participarea în comisiile de jurizare ale concursurilor de profil.

Încă din 2016, Asociația Degustătorilor Autorizați din România a acordat sprijin valoros companiei BASF în efortul organizării concursului ”Povești cu vinuri românești” la nivel național, în încercarea de a oferi micilor viticultori o evaluare obiectivă a calității vinurilor înscrise în concurs.

Pentru a oferi maxim de obiectivitate în evaluarea vinurilor, comisia de jurizare utilizează normele sistemului internațional de evaluare, stabilite de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV). Aceste norme sunt folosite la toate concursurile internaționale de vinuri.

Sistemul de punctaj folosit de OIVV este de până la 100 de puncte. O probă de vin este evaluată de mai mulți membri ai juriului. Se elimină nota maximă, respectiv nota minimă, apoi se face media aritmetică a notelor rămase. Rezultatul îl reprezintă nota finală pe care o primește fiecare probă de vin.

Toate probele de vin sunt evaluate ”în orb”. Niciun membru al juriului nu cunoaște la momentul evaluării cărui concurent îi aparține proba respectivă de vin.

Ordinea degustării se respectă cu strictețe. Întâi se evaluează vinurile albe, apoi cele roze, apoi cele roșii Examinarea se face din punct de vedere vizual, olfactiv și gustativ.

Primul premiu acordat în cadrul galei a fost la secțiunea creativitate, unde au ajuns 5 finaliști, câștigătorul celor 10.000 lei fiind studenta Elena Andriș.

Pe lângă evaluarea profesionistă a vinurilor participante în concurs, BASF dorește să contribuie la promovarea acestor vinificatori pasionați. Din acest motiv, în paralel, compania a organizat și anul acesta un concurs pentru cea mai frumoasa etichetă. Publicul a putut vota, pe pagina de Facebook BASF Agricultural Solutions, eticheta preferată. Dintre cele 4 etichete alese la etapele regionale, fanii paginii BASF au ales cea mai frumoasă etichetă la nivel național.

Pentru zona Moldovei a fost desemnată eticheta Bob de Lună – Muscat Ottonel de la Enocrama, pentru Oltenia și Prahova cea a vinului Rosé – Negrini, pentru Dobrogea și Buzău, eticheta vinului Traviata Actul I – Fetească Regală de la Crama Bratu, iar pentru zona Banat și Transilvania, Rupes Nobilis – Pinot Noir Rosé de la Crama HB Wine. Cea mai frumoasă etichetă la etapa finală a fost desemnată Bob de Lună – Enocrama.

Viticultorii mici si mijlocii din toată țara au adus laolaltă o gamă impresionantă de vinuri, iar juriul a avut o misiune dificilă în a alege cele mai bune dintre ele.

Vinurile premiate la Marea finală, organizată astăzi 7 martie 2024, au fost:

Vinuri albe: Locul 1 – Sauvignon Blanc, Sec, 2023, Crama Hamangia

Vinuri roze: Locul 1 – Syrah + Merlot, Sec, 2023, Crama Darie

Vinuri roșii: Locul 1 – Cabernet Franc + Cabernet Sauvignon, 2021, Crama Aristiței

Vinuri spumante: Locul 1 – Alb Brut, Crama Darabont

”Evenimentul nostru a devenit o tradiție consolidată începând cu anul 2016 și continuă să fie un punct de referință pentru industria vitivinicolă din România.

Am așteptat cu nerăbdare să descoperim vinurile premiate la Marea finală de astăzi și să creăm împreună Povești cu vinuri românești de excepție. Apreciem susținerea și entuziasmul tuturor celor implicați, iar succesul acestui concurs demonstrează că vinurile romanești sunt în plină ascensiune. Ne bucurăm să vedem implicarea crescândă a producătorilor și pasiunea lor pentru vinurile românesti de calitate.

Felicitări tuturor participanților și câștigătorilor! Apreciem eforturile depuse în realizarea vinurilor deosebite și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne rezervă viitorul în lumea vinurilor românești”, au transmis orgaizatorii, la finalul evenimentului.