Maschio Gaspardo prezintă Cultivatorul „TERREMOTO”

Grupul italian Maschio Gaspardo s-a impus în ultimii ani pe piaţa de maşini agricole din Europa prin realizarea unor cultivatoare performante din punct de vedere al calităţii şi fiabilităţii, folosite pentru prelucrarea minimă a patului germinativ în vederea semănatului şi încorporarea resturilor vegetale în stratul de suprafaţă. Acestea sunt echipate cu diferite organe de lucru (colţi, săgeţi, gheare etc.) care acţionează succesiv asupra stratului superior al solului efectuând mărunţirea, afânarea şi netezirea acestuia.

În cele ce urmează vom prezenta variantele „TERREMOTO” care au confirmat în ultimul timp şi pe piaţa din România.

Cultivatorul TERREMOTO GRUBBER are 3 rânduri de organe active tip săgeată, lucrează la o adâncime de 25 cm şi încorporează resturile vegetale. Utilajul are garda la sol de 900 mm, iar distanţa dintre brăzdarele de pe acelaşi rând este mare, lucru ce permite viteze de lucru de până la 10 km/h, fără niciun risc de colmatare. Lăţimea de lucru poate fi de 4 sau 5 m, în funcţie de tipul cultivatorului. Numărul organelor active este de 13 la varianta 400 şi de 17 la varianta 500. Rândurile de organe active sunt larg distanţate (730 cm). Ancora la acest cultivator este diferită faţă de concurenţă, fiind rezultatul unui proiect de câţiva ani. Această variantă este prevăzută cu cadru rabatabil hidraulic. Dalta este schimbabilă, iar ancora rămâne neschimbată.

Cultivatorul se utilizează în agregat cu un tăvălug: simplu colivie, dublu colivie, cu inele, Packer sau cauciuc. Reglarea tăvălugului se face prin intermediul bolţurilor. Sistemul de siguranţă poate fi cu bolţ de forfecare sau cu arcuri cu autoresetare pentru terenurile cu pietre (deplasare de 25 cm pe verticală şi forţă de deblocare de 500 kg). Ataşarea se face în 3 puncte, cat. III. Acesta este dotat cu un rând de discuri pentru acoperire, având diametrul de 510 mm (bara de nivelare cu discuri). Reglarea barei de nivelare se face mecanic. Discurile laterale sunt telescopice şi se pot regla. Cultivatorul este dotat cu un set de lumini pentru timp de noapte, precum şi cu tăbliţe de avertizare. TERREMOTO lucrează în agregat cu tractoare care au puteri cuprinse între 160-250 CP la varianta 400 şi între 210-300 CP la varianta 500. La tractor este nevoie de minimum un distribuitor hidraulic. Lăţimea de transport este de 300 cm.

Cultivatorul TERREMOTO 3 are 3 rânduri de organe active tip daltă, lucrează în agregat cu un tăvălug cu bare, la o adâncime de lucru de 25 cm. Numărul organelor active poate fi: 10 la varianta 300, 12 la varianta 350 şi 13 la varaianta 400. Acestea din urmă sunt realizate dintr-un material de calitate care să reziste în timp la solicitările din sol. Lăţimea de lucru poate fi de 3, 3,5 şi 4 m, în funcţie de tipul cultivatorului. Acesta se utilizează în agregat cu un tăvălug: simplu colivie, dublu colivie, cu inele, Sterntiller tandem, Packer sau cauciuc, cu diametrul de 600 mm.

Secţia este dotată cu sistem de siguranţă “cu bolţ de forfecare” sau “cu arcuri” cu autoresetare pentru terenurile cu pietre. Se pretează pentru tractoare cu puteri cuprinse între 110-150 CP pentru varianta 300, între 130-180 CP pentru varianta 350 şi între 150-220 CP pentru varianta 400. Prinderea la baza energetică se face prin sistemul în 3 puncte, cat. III. Deflectoarele sunt montate în X şi sunt folosite pentru amestecarea intensivă a resturilor vegetale. Bara nivelatoare este de tip „cu discuri” şi se reglează mecanic. Discurile laterale sunt telescopice. Cultivatorul este dotat cu un set de lumini pentru timp de noapte, cu tăbliţe de avertizare şi poate lucra cu o viteză de până la 10 km/h.

Sorin-Tiberiu Bungescu