Măsurarea utilizării apei în culturi, posibilă printr-o nouă tehnologie

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au dezvoltat  „senzori de tatuaj pentru plante” cu scopul de a lua în timp real măsurători directe ale utilizării apei în culturi. Acești „senzori de tatuaje’’ pot fi atașați la plante și pot oferi cercetătorilor și agricultorilor noi tipuri de date.

Cu un astfel de instrument putem începe sa creștem plante care sunt mai eficiente în utilizarea apei„, a spus cercetătorul în domeniul științei plantelor Patrick Schnable. „Este interesant, pentru că nu am putut face asta înainte, dar odată ce putem măsura ceva, vom începe să înțelegem acest lucru„.

Instrumentul care face aceste măsurători de apă posibile este un senzor de grafen mic care poate fi atașat plantelor. Cercetătorii l-au numit „senzor de tatuaj în plante”. Grafenul este un material de minune, un fagure de fag cu un atom gros, fiind un bun la conductor al electricității și căldurii.

Cercetarea a fost susținută în primul rând de către Programul Scholars al facultății din cadrul Institutului de Științe a Plantelor din Iowa.

În cazul studiilor de plante, senzorii sunt realizați cu oxid de grafen, un material foarte sensibil la vaporii de apă. Prezența vaporilor de apă modifică conductivitatea materialului și poate fi cuantificată pentru a măsura cu precizie transpirația (eliberarea vaporilor de apă) dintr-o frunză.

Senzorii de plante au fost testați cu succes în experimente de laborator și pilot

Un nou grant de trei ani, de 472.363 dolari, acordat de Departamentul Agriculturii din Agricultura și Inițiativa pentru Cercetare în Domeniul Agriculturii, va sprijini testarea pe teren a transportului de apă în plantele de porumb.

Aplicația cea mai interesantă a senzorilor pe bandă pe care le-am testat până acum este senzorul instalației„, a spus Liang Dong, profesor asociat de inginerie electrică și informatică de la Universitatea de stat Iowa. „Conceptul de senzori electronici portabili pentru plante este nou și senzorii plantelor sunt atât de mici încât pot detecta transpirația, dar nu vor afecta creșterea plantelor sau producția vegetală„.