Mergeți la vot! – Agricultura, sector strategic la nivel european pentru europarlamentarii români

Este foarte important pentru viitorul nostru să mergem toți să votăm duminică, pe 9 iunie. Alegerile exprimate vor defini pentru următorii ani viitorul agriculturii, al fermierilor, al cooperativelor, al consumatorilor deopotrivă.

Sectorul agroalimentar a fost impactat de crizele multiple prin care a trecut sau care sunt în desfășurare, inclusiv cele ce țin de constrângeri impuse prin legislația europeană, fără analize amănunțite de impact economic, de mediu și social înainte de a fi aprobate și puse în aplicare.

În acest sens, alegerile europarlamentare vor avea efectul cel mai mare asupra activității fermierilor și cooperativelor, acesta fiind motivul pentru care votul de duminică trebuie să se îndrepte către acei candidați și acele formațiuni care aveți încredere că înțeleg nevoile și prioritățile sectorului agricol, având și deschiderea de a susține și apăra drepturile producătorilor. 

Astfel, evidențiem principalele obiective pe care considerăm că trebuie să le aibă în vedere viitorii reprezentanți ai României în Parlamentul European, în relația cu sectorul agricol și cu organizațiile profesionale din sectorul agroalimentar, pe fiecare subiect aflat în dezbatere la acest moment la nivel comunitar :

  1. Convergență externă 100% pentru fermierii români;
  2. Creșterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la 0,4% în prezent, la 1% din PIB-ul Uniunii Europene;
  3. Acceptarea și susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană doar după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele și va respecta condițiile impuse pentru statele membre UE, la nivelul producției agricole și condițiile de reciprocitate pentru produsele importate;
  4. Asigurarea unui comerț echitabil care garantează un anumit grad de reciprocitate în ceea ce privește standardele de producție este esențială pentru a preveni relocările de durabilitate, fără a submina producția europeană în domenii strategice și asigurând transparența pentru consumatori.
  5. Modificarea Regulamentelor europene 783, 784 și 785/ 2018, care să fie completate cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul sămânță pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în regiunile în care de la natură înregistrăm depășiri ale Pragului Economic de Dăunare (PED) ale dăunătorilor de sol.
  6. Orice nouă inițiativă din partea Comisiei, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări, trebuie să includă un studiu de impact, inclusiv o secțiune privind: 1) fezabilitatea și necesitatea acesteia; 2) impactul asupra producției, terenurilor și zonelor rurale; 3) impactul asupra reînnoirii generaționale; și 4) o evaluare a implicațiilor financiare.
  7. Este nevoie de un comisar pentru agricultură și zonele rurale, puternic, cu un rol-cheie de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Votul dumneavoastră contează, votați candidații și partidele care au fost și sunt alături de fermieri și cooperative în continuarea sustenabilă și durabilă a activităților agricole și care au impact pozitiv asupra mediului rural și populației țării noastre. 

Găsiți mai jos principalele aspecte importante de avut în vedere la nivel european pentru Agricultura din UE realizat de COPA COGECA în parteneriat cu AAC (clip video subtitrat în română):

Alianța pentru Agricultură și Cooperare,

PRO AGRO     Ionel ARION

LAPAR           Nicolae VASILE        

UNCSV          Mircea BĂLUȚĂ       

AFF               Vlad MACOVEI