Ministerul Agriculturii a început sezonul de combatere a căderilor de grindină

Autoritățile au lansat mai multe rachete anti grindină zilele trecute, în Moldova și Muntenia, ca urmare a instabilității atmosferice severe. Au fost realizate activități de combatere a căderilor de grindină în zonele arondate unităților UCCG din Iași și Vrancea, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor. Toate acțiunile de combatere a căderilor de grindină prin intervenții active în atmosferă au avut efectul scontat, iar în zona protejată nu s-au înregistrat pagube

Mai exact, punctele de lansare din Iași au intervenit pe 24 aprilie cu 42 de rachete pentru căderilor de grindină din zonele Maxut, Valea Racului, Ruginoasa, Hodora, Coarnele Caprei, Codăești și Averești. A fost vreme urâtă și în zona de sud a Moldovei, astfel că, în aceeași zi, aproape de ora 17:00, punctele de lansare din cadrul unității pentru combaterea căderilor de grindină din Vrancea au utilizat alte 6 rachete menite să protejeze culturile din zonele Varnița, Bolotești și Beciu.

Acestea sunt primele acțiuni de intervenții active în atmosferă din sezonul 2018 de combatere a căderilor de grindină, care a început la 15 aprilie. Data apariției fenomenelor meteorologice periculoase, înregistrate pe 24 aprilie în această zonă, e mult mai avansată față de sezonul 2017, când primele acțiuni de combatere au avut loc abia pe 7 mai, în Prahova. De asemenea, și intensitatea fenomenelor de la Iași a fost peste medie, fiind specifică furtunilor cu grindină din lunile iunie-iulie, cu consum mare de rachete antigrindină pentru fiecare intervenție.

Implementarea în România a sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) a început cu anul 2000, din necesitatea adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme. Scopul sistemului este să asigure protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase.

Sursa: MADR