Ministrul Petre Daea: „Scumpirea alimentelor nu este justificată”

Creșterea prețurilor la alimente a stârnit nenumărate nemulțumiri, atât în rândul producătorilor, cât și la nivelul asociațiilor de fermieri. Deși prețul produselor la producător a rămas neschimbat, în magazine acesta este mult mai mare.

Printre asociațiile care solicită intervenția autorităților se numără și Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), care a precizat că modificările pe care marile lanțuri de magazine le fac astăzi vor duce la scăderea consumului și la creșterea problemelor fermierilor.

Solicitat să intrevină pentru rezolvarea acestei probleme, ministrul Agriculturii Petre Daea, a precizat că a făcut o sesizare la Consiliul Concurenței. De altfel, Petre Daea a spus că a constat scumpiri la alimente după mai multe vizite prin supermarketuri și ferme pe care le-a făcut alături de echipa sa din minister.

Am fost la mai multe ferme să văd dacă prețurile au suferit vreo modificare. La producători am văzut că nu există modificări în costul de producţie. Prețul unui ou la poarta fermei este undeva la 52 de bani. Ouăle acestea pleacă pregătite din fermă, dar comerciantul face prețul. Rugămintea mea este ca lăcomia să nu îi conducă, pentru că aceasta nu ajută pe nimeni”, a spus ministrul, în cadrul unei vizite de lucru la Sibiu.