Modificarea utilizării terenurilor a încălzit suprafața pământului

Modificările recente ale vegetației determină încălzirea suprafeței pământului. Activitățile precum tăierea pădurilor verzi pentru expansiunea agricolă în tropice creează dezechilibre energetice care duc la temperaturi mai ridicate și la încălzirea globală.

Ecosistemele naturale joacă un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice, a poluării aerului și a eroziunii solului. Un nou studiu efectuat de o echipă de cercetători JRC scoate în evidență un alt aspect mai puțin cunoscut al modului în care aceste ecosisteme, în special pădurile, ne pot proteja planeta împotriva încălzirii globale.

Echipa de cercetare a folosit date din satelit pentru a analiza modificările în ceea ce privește acoperirea vegetației globale din 2000 până în 2015 și a le lega de schimbările în balanța energetică a suprafeței. Modificarea vegetației determină transformări la nivelul proprietăților suprafeței, cum ar fi cantitatea de căldură disipată prin evaporarea apei și nivelul de radiație reflectat înapoi în spațiu, care are un efect asupra temperaturii suprafeței locale. Analiza lor arată cum schimbările recente ale vegetației au făcut ca planeta să fie mai caldă.

„Știam că pădurile au un rol în reglarea temperaturilor de suprafață și că despăduririle afectează clima, dar aceasta este prima evaluare globală bazată pe date care ne-a permis să cartografiem sistematic mecanismele biofizice din spatele acestor procese”, explică Gregory Duveiller, autor principal al studiului.

De asemenea, studiul a urmărit dincolo de despăduriri să analizeze schimbările dintre diferitele tipuri de vegetație, de la păduri până la savană, arbuști, pășuni, culturi și zone umede.

Din perspectiva gazelor cu efect de seră, tăierea pădurilor ar putea afecta climatul global numai pe termen mediu și lung. Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază faptul că comunitățile locale care locuiesc în zonele în care copacii sunt tăiați vor fi expuse imediat la temperaturi în creștere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*