Mușețelul, plantă medicinală cu puteri tămăduitoare complexe!

Mușețelul este o plantă medicinală delicată, dar cu puteri tămăduitoare complexe. Micile flori de la această plantă specială erau considerate de egipteni medicament universal, care oferă alinare la toate bolile. Bătrânii dobrogeni îi spuneau plantei de mușețel “floarea Raiului”, pentru că vindeca orice fel de suferință. Această plantă medicinală a fost utilizată și apreciată de mii de ani datorită proprietăților curative deosebite pe care le are. Prezentă peste tot, accesibilă oricui, ușor de întrebuințat, planta de mușețel a fost și este remediul săracilor cât și al bogaților. Numeroase persoane, adepte ale remediilor natruiste, au renunțat la medicamentele costisitoare, în detrimentrul florilor parfumate, delicate și suave ale mușețelului.

Mușețelul mai este cunoscut în popor și sub alte denumiri: romanița, romonelul și poalele Sfintei Măria. Planta erbacee anuală, crește în flora sponatan din Europa, Asia și Afica de nord. Poate fi întâlnită pe marginea drumului, în parcuri, pe câmpii, pe lângă garduri, în cimitire sau în gradina de lângă casă. Este o plantă comună care are talia de 30-50 cm. Tulpina verde este puternic ramificată. Frunzelele sunt divizate, de culoare verde închis. Florile sunt grupate în capitule terminale, foarte parfumate, cu flori galbe tubulare, înconjurate de flori albe.

În scop terapeutic sunt utilizate florile recoltate în zilele însorite ale lunilor mai-iunie. Organele recoltate trebuie puse în straturi subțiri la uscat. Uscarea se realizează în spații uscate bine aerisite. Florile prospete ale mușețelului sunt bogate în compuși glucozoizi și flavonoizi au cantități remarcabile de acizi grași, fitosteroli, substanțe amare, mucilagii și ulei volatil. Florile de mușețel au proprietăți terapeutice deosebite: analgezice, antiseptice, antiinflamatoare, antihistaminice, cicatrizante, gastrice, antiseptice, imunostimulatoare și tonice. Preparatele cu mușețel ajută la relaxare nervoasă și împiedică dezvoltarea formațiunilor ulceroase.

Mușețelul este un bun imunostimulator. Florile mărunte, sunt un dar al naturii, sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru întărirea organismului împotriva bolilor sezoniere. De asemena sunt utilizate pentru revigorarea organismului în perioadele de convalescentă. Conținutul ridicat de fosfor din mușețel ajută la buna funcționare tuturor organelor. Preparatele din mușețel asigură somn odihnitor, îndepărtează anxietatea și ajută la relaxare nervoasă.

Mușețelul este utilizat pentru obținerea somnului odihnitor. Numeroase studii au demonstrat că persoanele care consumă constant ceai de mușețel sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea de ulcer din pricina stresului. Glicina, acid gras ce se găsește din plin în mușețel ajută la menținerea în stare excelența la sistmului nervos.

Mușețelul are acțiune eficentă în tulburările gastrice, sepatice și stomacale. Ajută la reducerea inflamatieiilor din organism infiferent de cauza acestora. Preparatele din mușețel au acțiune miraculoasă pentru stomac, intestine și ficat. Favorizează reducerea inflamațiilor lanivelul acestor organe.

Gargara cu mușețel are efecte minutate asupra cavitații bucale. Tratează afecțiunile gingivale, aftele și ajută la reducerea inflamațiilor bucale. Infuzia concentrată are și efecte antiseptice și bateriostatice, impridicand dezvoltarea microorganismelor la nivelul caviatii bucale. Este decongestionant al căilor respiratorii superioare. Preparatele cu mușețel sunt indicate în virozele respiratorii, răceli și gururai. Îmbunătățesc funcționarea căilor respiratorii superioară, împiedică deavoltarea gemenilor la nivelul acestora, și ajută la cicatrizarea zonelor lezate. În plus mușețelul stimulează sistemul imunitar.

Muştelul este utilizat în preparatele naturiste sub formă de ceai, cataplasmă, tinctură de mușețel. De asemena are efecte minunate dacă este combinat cu alte plante medicinale, care accentuează potențialul curativ. Oferă efecte minunate dacă este combinat cu coada șoricelului, lemn dulce, mentă, salvie, pelin sau gălbenele. Ceaiul de mușețel este cel mai utilizat preparat pentru afecțiunile stomacului, bolile intestinale, tratarea afecțiunilor bucale. Cataplasma obținută din flori de mușețel proaspete este un bun cicatrizant, se obține prin zdrobirea florilor și aplicarea acestora direct pe zona afectată.
Tinctura, păstrează în ea toate elementele benefice ale mușețelului.

Atenţie! Florile de mușețel nu trebuie consumate de femeile însărcinate. Studile au arătat că mușețelul trece în laptele matern și poate afecta sistemul digestiv al bebelușului, deci trebuie consumat cu precatuţie de mămicile care alăptează. Mușețelul nu trebuie utilizat de persoanele asmatice și cele care suferă de alergii la polenul acestei plante sau a altor plante similare (gălbenele, arnică). Persoanele care sunt sensibile la aceste plante pot suferi alergii respiratorii și cutanate severe.