Namibia a ridicat interdicția privind importurile belgiene

Namibia a ridicat o interdicție privind păsările de curte din Belgia după izbucnirea gripei aviare H5N8 extrem de contagioase din țara Europei Occidentale, care a determinat suspendarea comerțului în iunie, potrivit Reuters.

Namibienii, care consumă în fiecare lună aproximativ 2.500 de tone de pui, au un singur furnizor comercial care poate asigura între 1.800 și 1.900 de tone, iar țara se bazează pe importuri pentru a satisface cererea.

Namibia importă cea mai mare parte a păsărilor de curte din Africa de Sud, dar și din Belgia, Argentina, Brazilia și Olanda.

Ridicarea interdicției vine după un raport din Belgia care subliniază eficacitatea măsurilor de control instituite după izbucnirea din iunie, a declarat Adrianatus Maseke, directorul serviciilor veterinare din Namibia, directorul veterinar al Namibiei.

Supravegherea efectuată în țara respectivă nu a detectat nici o dovadă de infecție la păsări de curte timp de cel puțin trei luni, așa cum prevede Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor să declare libertatea„, a spus Maseke.

Țara din Africa de Sud va relua acum importurile și în tranzit din Belgia pentru produsele fabricate după 29 septembrie 2017, a spus Maseke.

Namibia, care a suspendat, de asemenea, comerțul cu Africa de Sud în iunie, a fost nevoită să modifice suspendarea sa pentru a permite importurile de la vecinul său o lună mai târziu, după lipsa de păsări de curte.