Negrilica sau chimenul negru (Nigella sativa) este originara din sudul Europei si nordul Africii, fiind raspandita atat in regiunea mediteraneana, Asia, Balcani, India, cat si in Africa de Nord.
Pe langa altele, aceasta planta are virtuti terapeutice, semintele inducand o actiune usor hipotensiva si efecte diuretice. Are efect diuretic, iar prin actiunea histaminica combate spasmele bronhiale. Medicina traditionala recomanda utilizarea seminelor acestei specii sub forma de ceai, pentru reglarea activitatii cardiace. Genul Nigella apartine familiei Ranunculaceae si are cca. 25 de specii.
Negrica este o planta ierboasa anuala, cu radacina pivotanta subtire, tulpina erecta, simpla sau ramificata, cilindrica, tomentoasa (paroasa), inalta de 35-40 cm si care constituie o tufa rotunjita si foarte eleganta. Frunzele sale sunt adanc divizate in lancii, de un verde cenusiu. Florile sunt solitare, amplasate in varful ramificatilor si prezinta un invelis floral simplu, cu mici pete albe si cu varful albastrui-verzui. Planta infloreste din luna mai pana in luna august.
Negrilica suporta bine temperaturile ridicate si insolatia puternica. In tara noastra, specia este cultivata in special in zona de sud, insa poate fi intalnita si in stare salbatica pe coline insorite. Planta are si rol decorativ, fiind considerata planta ornamentala de gradina. Astfel, o specie apreciata in floricultura este Nigella damascena – Negrilica de Damasc, care contine substante de natura saponozidica si un alcaliod – damasceina, care are proprietati de a inhiba contractile musculaturii provocate de pilocarpina. Studiul semintelor acestei specii in laboratoarele de farmacognozie a permis determinarea componentelor uleiului volatil (1%), compus din carbonilat- nigelona (substanta ce confera actiune histaminica) si un compus tirteperonoidic – hederagenina (glicozizi saponinici), substante albuminoide, saponine etc. (Fig. 2).
Planta are insa si utilizari majore in industria alimentara, mai ales la aromatizarea unor sortimente de branzeturi. Mai mult, adaugarea catorva seminte de negrilica la supe sau soteuri de legume confera o aroma aparte, mai cu seama preparatelor sub forma de creme (din stevie, macris, mangold, dovlecei, gulii).
Tehnologia de cultura este deosebita, avandu-se in vedere in primul rand planta premergatoare. Negrilica nu suporta sa urmeze dupa specii oleaginoase sau specii de plante rapacee (care secatuiesc solul de substantele nutritive). De asemenea, planta nu poate reveni pe aceeasi parcela decat dupa 4-6 ani. Specia este putin pretentioasa fata de conditiile pedoclimatice si reactioneaza pozitiv la doze moderate de azot (40-50 kg/ha), administrate primavara timpuriu. Primavara devreme se pregateste patul germinativ prin trecerea grapei cu discuri, in agregat cu bara nivelatoare si grapa cu colti reglabili sau cu combinatorul. Pe suprafetele mai mici se recomanda sa fie executata si modelarea terenului. Latimea straturilor nu trebuie sa fie prea mare (cca. 1,2 m), pentru a se putea lucra de-o parte si de alta a acestora (Fig. 3). Terenul care se modeleaza trebuie sa fie mobilizat in profunzime, preferabil din toamna si pregatit „gradinareste”. Dupa marcarea straturilor, se va trage pamant de pe poteca cu sapa si se va distribui uniform pe strat. Inaltimea stratului trebuie sa fie de cca. 20 cm, iar pamantul asezat pe strat se marunteste. In functie de configuratia terenului si de necesitati, este definita si lungimea straturilor. Infiintarea culturii se face in luna martie, prin semanat mecanic (sau manual, pe suprafete mici), distanta intre randuri fiind de 40 cm, adancimea de incorporare de 2-2,5 cm, iar norma de samanta de 10 kg/ha.
In conditii normale, semintele rasar dupa doua saptamani. Dupa ce plantele au rasarit, se executa prima prasila si se plivesc buruienile pe rand. La a doua prasila, plantele prea dese se raresc la 15-20 cm. Pe suprafete mari se executa prasile mecanice intre randuri si manuale pe rand, iar in functie de conditiile meteo se executa si udarile.
Semintele ajung la maturitate inaintea fructelor (capsule acoperite cu peri glandulosi), de aceea recoltarea se executa cand semintele sunt de culoare neagra, altfel se scutura. Plantele se recolteaza cu secera si se leaga in snopi, iar apoi sunt depozitate corespunzator in vederea completarii coacerii. Recoltarea mecanica cu combina se efectueaza in momentul optim, cand 60-70% din plante au ajuns la maturitate, productia de seminte find de 600-800 kg/ha.
Drd. Palade-Chiriloaie Andrei – ICDPP Bucuresti
Sursa:https://www.sanatateaplantelor.ro/negrilica-planta-apreciata-in-floricultura-dar-si-in-industria-alimentara/https://www.sanatateaplantelor.ro/negrilica-planta-apreciata-in-floricultura-dar-si-in-industria-alimentara/