Noi direcții pentru agricultura franceză. Să ne facem griji?

La sfârșitul lunii ianuarie 2018, președintele francez Emmanuel Macron a prezentat un nou traseu pentru viitoarea politică agricolă franceză și a propus o lege care să transmită această viziune. Se așteaptă ca legea să fie examinată de Parlamentul francez în această toamnă. Ar putea avea implicații asupra comerțului agricol inter și intracomunitar.

Legea abordează veniturile agricultorilor, comerțul și mediul. Deși Franța funcționează în general ca o piață liberă și în cadrul normelor UE, anunțul arată că aceasta consideră concurența pe piața liberă în sectorul agricol o „cursă spre fund”, mai degrabă decât o modalitate de a spori eficiența pieței.

Proiectul de lege vizează trei domenii de interes: creșterea venitului fermei, comerțul agricol și durabilitate.

Printre altele proiectul prevede:

  • interzicerea glifosatului cât mai repede posibil, dar nu fără o alternativă;
  • elaborarea unui plan legislativ național privind reducerea pesticidelor și un plan ecologic la Expoziția agricolă internațională de la Paris, la sfârșitul lunii februarie 2018;
  • atingerea auto-suficienței din proteinele vegetale. Acest obiectiv a fost inițiat în 2014 și, deși a crescut producția internă de soia și alte proteine vegetale, producția oferă doar o fracțiune din cerere, iar importurile de soia nu au scăzut.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*