Dacă până acum biostimulatorii erau considerați parte din categoria de produse pentru protecția plantelor, noul Regulament al Uniunii Europene privind produsele pentru fertilizare, publicat pe 16 iulie, recunoaște potențialul dovedit al biostimulatorilor de a sprijini creșterea și randamentul culturilor prin crearea unei delimitări funcționale clare între această categorie și cele specifice pentru protecția plantelor.
Pentru prima data, toate statele membre UE vor împărtăși aceeași definiție oficială a biostimulatorilor, reprezentând o descoperire majora pentru fiecare companie care operează în industrie.
Potrivit European Biostimulant Industry Council (EBIC), majoritatea analiștilor raportează că piață europeană a biostimulatorilor reprezintă aproximativ jumătate din piața globală, determinată de dorință de eficiență, cererea consumatorilor pentru produse cu impact redus asupra mediului și capacitatea biostimulatorilor de a viza, printre altele, nevoi agronomice specifice.
Deși noul regulament vă coexistă în paralel cu Legislația națională și cu Regulamentul privind recunoașterea reciprocă (Reg. UE 2019/515), acesta oferă acum o a treia opțiune de înregistrare a unui produs bazat pe armonizare în cele 27 de state membre ale UE. Acest lucru ajută la optimizarea procesului de înregistrare a mărcii și la scurtarea timpului de lansare pe piață. Desigur, acest lucru oferă, de asemenea, noi oportunități de vânzare pentru distribuție în UE, care anterior erau inexistente sau greu de obținut. Acum companiile pot trimite produsele lor inovatoare și durabile în întreagă Europa mai rapid și pe mai multe piețe.
De asemenea, noul Regulament aduce beneficii producătorilor și distribuitorilor din industrie nu numai prin creșterea accesului la soluții durabile, ci și prin asigurarea siguranței și calității tuturor produselor de pe piață. Conform acestui regulament, etichetele produselor vor fi optimizate, astfel încât cele mai importante informații să se afle pe partea din față a produsului, efectul biostimulatorului să fie declarat clar pe eticheta (verificat de un organism independent). Produsele vor purta marca CE, pentru a se confirma că produsul a primit certificarea corespunzătoare pentru a fi vândut în întreaga UE. Regulamentul introduce, de asemenea, valori limită pentru contaminanții toxici, precum și cerințe de mediu și de siguranță pentru toate produsele, conform directivei. Acest lucru vă oferi fermierilor asigurarea că biostimulatorii pe care îi folosesc sunt eficienți și siguri de utilizat în culturile lor.