NU noilor cote de porumb din Ucraina

Anul trecut pe 29 septembrie, Comisia Europeană a propus unilateral noi contingente tarifare pentru Ucraina pentru a crește fluxurile comerciale din această țară către Uniunea Europeană. Această propunere încorporează un nou contingent de taxe vamale zero de 650 000 tone de porumb, adăugate la concesiile deja acordate de Uniunea Europeană în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina (450 000 tone la taxa zero în 2017, 650 000 tone în 2021). CEPM se opune ferm acestei noi concesiuni, care sacrifică încă o dată interesele producătorilor de porumb din UE.

Pe 4 mai a.c., Comisia Parlamentului European pentru Comerțul Internațional a validat implementarea acestui nou contingent de porumb, în ​​ciuda sfaturilor contrare emise de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European în luna martie a anului trecut.

Dacă această propunere este adoptată, ar fi o altă lovitură pentru porumb și pentru producătorii de  porumb din UE. Este necesar de spus, porumbul ucrainean este deja dominant în rândul exporturilor către UE (8 Milione tone în 2015, reprezentând 60% din importurile din țările terțe), beneficiind în mod clar de un avantaj competitiv pe piața comunitară. Prin acordarea acestei noi cote, autoritățile europene și-ar slăbi producătorii, care au trebuit deja să se confrunte cu o criză a prețurilor în ultimii trei ani!

Prin urmare, CEPM invită legislatorii să elimine această nouă cotă în cadrul votului în plen al Parlamentului European, care va avea loc în zilele următoare.

 

„Pe măsură ce sunt lansate dezbaterile privind viitorul CAP, UE trebuie să înceteze să-și mărească concesiunile comerciale, de când tarifele reprezintă ultima plasă de siguranță disponibilă a producătorilor în fața crizelor prețurilor. Să nu mai sacrificăm porumbul european, care este adesea victimă a concesiilor rezultate din negocieri al căror scop depășește sferele economiei și agriculturii „, declară Daniel Peyraube, președintele CEPM.

 

„Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania este implicata direct in actiunile de promovare a unei Politici Agricole Comune viitoare care sa sustina producatorii europeni de porumb si care sa-i protejeze in special de riscurile de volatilitate crescuta de pe pietele agricole. Un astfel de demers nu poate ajuta la cresterea competitivitatii fermierilor europeni si a cultivatorilor de porumb in special ”, spune Arnaud Perrein, presedintele APPR.