Obiectivele anului 2018, discutate la MADR

Duminică, 14 ianuarie a.c., la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc întâlnirea lunară organizată cu directorii Direcțiilor Agricole din toate județele României (DAJ). La întâlnire a fost prezent și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, prilej cu care au fost analizate activitățile anului 2017 și s-au stabilit principalele obiective realizabile în anul 2018.

La ședință a luat parte și Directorul General al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Radu Codruț Ștefănescu, care a prezentat pe scurt Programul Național de Cadastru și Carte Funciară și a făcut un apel la directorii DAJ să acorde sprijin specialiștilor ANCPI pentru a pune ordine în gestionarea terenurilor și a proprietăților situate în extravilanul României.

Printre altele au fost detaliate programele ce vor fi implementate în 2018 precum programul de sprijin pentru lână, programul pentru tomate în spații protejate, care va continua și în 2018, programul pentru rasele Bazna și Mangalița etc.

În cadrul ședinței, o atenție deosebită a fost acordată Programului de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, recent aprobat în Ședință de Guvern, astfel încât toți cei prezenți să poată transmite detaliile implementării acestuia către fermierii interesați să se înscrie.

Totodată, au fost puse în discuție și restul măsurilor ce revin MADR din Programul de Guvernare pentru anul 2018 (pentru susținerea sectorului avicol, a raselor Bălțata Românească și Brună, a sectorului de creștere a bivolițelor, a sectorului acvaculturii, cel pentru încurajarea activităților din zona montană, cel pentru înființarea centrelor de colectare și procesare pentru legume/fructe/lână, cel pentru încurajarea agriculturii ecologice etc.), astfel încât fiecare reprezentant din teritoriu să cunoască prioritățile avute în vedere și să contribuie la realizarea acestora.

Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că la 1 martie va începe campania de depunere a cererilor de plată pentru anul 2018, ce va fi finalizată până la 15 mai.