Orezul este de până la două ori mai rău pentru schimbările climatice decât se credea anterior

Agricultura pe bază de orez este cunoscută ca o contribuție majoră la schimbările climatice, dar noi cercetări sugerează că este o problemă mai mare decât s-a crezut anterior.

Tehnicile destinate reducerii emisiilor, reducând totodată consumul de apă, pot contribui, de fapt, la creșterea anumitor gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că impactul cultivării orezului poate fi de până la două ori mai rău decât estimările anterioare.

Oamenii de știință de la grupul de advocacy din SUA, Fondul pentru apărarea mediului, sugerează că impactul încălzirii pe termen scurt a acestor gaze suplimentare în atmosferă ar putea fi echivalent cu 1.200 de centrale electrice de cărbune.

Având în vedere importanța orezului ca o cultură alimentară de bază, furnizând mai multe calorii populației globale decât orice alt produs alimentar, cercetătorii au recomandat modalități de a adapta practicile agricole și de a face cultivarea mai ecologică.

Estimările anterioare au sugerat ca 2,5% din încălzirea climatică indusă de om poate fi atribuită orezului.

Principalul vinovat este metanul, un gaz puternic cu efect de seră, emis de câmpurile de orez inundate, pe măsură ce bacteriile din solul udat îl produc în cantități mari.

Cu toate acestea, există un alt gaz produs de câmpurile de orez care pot avea un efect climatic dăunător. Oxidul de azot, cunoscut sub numele de gaz de râs, este produs, de asemenea, de microbi din sol în câmpurile de orez.

Luând în considerare fiecare fermă individual și ținând cont de metan, oxid de azot și utilizarea apei, oamenii de știință sugerează că pot fi utilizate strategii specifice care pot reduce emisiile de gaze care dăunează climei.