Perdelele forestiere – bariere împotriva viscolului

Cantităţile de zăpadă crează probleme majore. Cea mai bună soluţie împotriva înzăpezirii drumurilor este înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie. Deşi în ultimii ani au existat iniţiative legislative în acest sens, România are în continuare nevoie de mii de kilometri de astfel de bariere naturale împotriva zăpezii.

”Plantăm fapte bune în România” lansează un apel către toate autorităţile locale din zonele afectate de căderile masive de zăpadă pentru a pune la dispoziţia iniţiativei terenuri publice potrivite plantării de perdele forestiere. Împreună cu mii de voluntari, echipa organizatorică a realizat astfel de acţiuni, din 2013 şi până în prezent, în localitatea constănţeană Peştera. Zeci de mii de puieţi de glădiţă şi sălcioară formează astăzi o perdea forestieră de protecţie a căii de acces în localitate, pe o suprafaţă de aproximativ 7 hectare X 10 m.
Perdelele forestiere răspund şi altor nevoi, precum protejarea terenurilor agricole împotriva factorilor climatici dăunatori, protejarea solului împotriva eroziunii, protejarea digurilor şi a malurilor contra curenţilor, viiturilor, sloiurilor de gheaţă şi de protecţie a localităţilor.

În 2017, Plantăm fapte bune în România” va organiza acţiuni de împădurire atât în primăvară cât şi în toamnă. În acest sens, primăriile şi consiliile locale pot contacta echipa organizatorică.

”Ne dorim să contribuim la prevenirea problemelor administrative, sociale şi ecologice prin plantarea acestor perdele forestiere de protectie. Ne propunem să ne mobilizăm comunitatea pentru a sprijini administraţiile publice locale cu terenuri aflate în domeniul public, propice pentru astfel de obiective”, a declarat Liana Buzea, fondatorul iniţiativei “Plantăm fapte bune în România”.

La nivel naţional, “Plantăm fapte bune în România” şi-a propus să împădurească terenuri cu probleme, respectiv areal agricol degradat, cu risc de alunecare, cu alunecări produse sau să realizeze perdele forestiere de protecţie împotriva viscolelor. Din 2011 până în prezent au fost plantaţi 576.143 puieţi, pe o suprafaţă de 180 de hectare, în localităţi din 21 de judeţe, prin implicarea a peste 27.000 de voluntari.