Performanţa geneticii Caussade Semences – Hibrizi de porumb adaptați la secetă

Porumbul este o plantă de cultură a cărei întrebuinţare a cunoscut o extindere foarte mare. Dincolo de utilizarea producţiei de boabe în alimentaţia oamenilor sau animalelor, producţiei pentru furaj, destinată zootehniei, porumbul poate fi cultivat pentru a fi utilizat în cadrul unor filiere specifice agro-alimentare, chimiei verzi sau agro-energiei.

Preocupată să răspundă în modul cel mai favorabil aşteptărilor consumatorului geneticii sale, CAUSSADE SEMENCES mobilizează importante resurse financiare, logistice, dar mai ales umane, pentru obţinerea unor varietăţi performante. Programele de ameliorare se desfăşoară în cadrul a 4 staţiuni de cercetare şi a unei reţele de 45 de centre de testare pe teritoriul european, dar şi în afara acestuia. Staţiunile de ameliorare, în conta-sezon, pe care le deţine în emisfera sudică (Argentina şi Chile) vin să completeze reţeaua staţiunilor de ameliorare şi nevoia reducerii duratei de lansare pe piaţă a varietăţilor noi.

În fiecare an, graţie preocupărilor pentru inovaţie şi performanţă CAUSSADE SEMENCES experimentează mai mult de 2300 de hibrizi. Aceasta arată o bază genetică de selecţie extraordinară de care dispune şi care permite crearea de varietăţi foarte adaptate diferitelor areale de cultură şi nivelurilor tehnologice, dar în egală măsură să acopere, la cel mai înalt nivel de performanţă, toate domeniile de utilizare ale acestei culturi.

În contextul creșterii presiunii schimbărilor climatice severe, în special în privința deficitului de apă, Caussade Semences a dezvoltat o grupă de hibrizi de porumb adaptată la condiții de stress hidric.

Programul de dezvoltare rulează de trei ani. Varietațile de porumb sunt testate printr-un protocol special în zone cu seceta persistentă (locații din Franța, România și Chile). Pentru viitor, planul acestui program de cercetare-dezvoltare al Caussade Semences se va extinde și în Ucraina, unde restricțiile hidrice sunt permanente.

Hibrizii sunt testaţi sub un protocol specific în trei tipare: primul – de control: 100% cultură irigată; al doilea – irigarea se oprește după înflorit; al treilea – cultură neirigată.

Pentru ca un hibrid să treacă prin acest protocol și să obțină calificativul de tolerant la secetă trebuie să obțină un randament ridicat în condiții irigate și un randament echilibrat și stabil în condiții de stres hidric. Pe lângă randament se mai urmăresc data înfloritului, fecundarea, umplerea boabelor și evoluția MMB-ului. În toate condițiile, varietățile sunt comparate cu probe martori.

În ceea ce priveşte porumbul furajer, CAUSSADE SEMENCES pune pe piaţă o gamă foarte bogată de varietăţi care răspund pe deplin exigenţelor crescătorilor de animale, atât cu privire la productivitatea/ha, cât şi la calitatea furajului obţinut.

În urma cunoașterii necesarului energetic al rumegătoarelor pentru menținerea funcțiilor vitale și pentru producțiile suplimentare (lapte sau carne) s-au efectuat testări în ceea ce privește asocierea a doi hibrizi cu grupe de maturitate apropiată, dar complementare din punct de vedere nutritiv și digestiv. Complementaritatea se reduce prin faptul că cei doi hibrizi au tipuri diferite de amidon în componență. Astfel, s-a obținut marca înregistrată Caussade Semences, Conceptul Duo CS.

Performanţele gamei de porumb pentru boabe au fost validate atât de institutele oficiale din Franţa şi cele de pe teritoriul cărora îşi desfăşoară activitatea filialele CAUSSADE SEMENCES, cât şi de fermieri. CAUSADE SEMENCES are varietăţi de porumb folosite ca martori, de către instituţii oficiale, în evaluarea performanţelor varietăţilor de porumb puse pe piaţă de către toate companiile care activează în acest domeniu.

În portofoliul 2018 compania are prezenţi mai mulţi hibrizi performanţi de porumb, printre care:

 • LUIGI CS – Grupa FAO 250 – hibrid extratimpuriu;
 • FORSILI CS – Grupa FAO 280 – hibrid timpuriu de generaţie nouă, simplu, cu bob semisticlos;
 • CORIOLI CS – Grupa FAO 280 – hibrid timpuriu, simplu, cu bob semisticlos;
 • CHAMBERI CS – Grupa FAO 300 – hibrid timpuriu, simplu, cu bob dentat;
 • KERKULI CS – Grupa FAO 310 – hibrid timpuriu, simplu, cu bob semisticlos;
 • ARKADI CS – Grupa FAO 320 – hibrid timpuriu, simplu, cu bob dentat;
 • CLARITI CS – Grupa FAO 320 – hibrid timpuriu, simplu, cu bob dentat;
 • KAMPONI CS – Grupa FAO 330 – hibrid semitimpuriu, simplu, cu bob dentat;
 • TRILOGI CS – Grupa FAO 340 – hibrid semitimpuriu, triliniar, cu bob dentat;
 • LOUBAZI CS – Grupa FAO 350 – hibrid semitimpuriu, simplu, cu bob dentat;
 • PARDI CS – Grupa FAO 370 – hibrid semitimpuriu, simplu, cu bob dentat;
 • BASMATI CS – Grupa FAO 380 – hibrid semitimpuriu, simplu, cu bob dentat;
 • GERZI CS – Grupa FAO 430 – hibrid semitardiv, simplu, cu bob dentat;
 • GASTI CS – Grupa FAO 450 – hibrid semitardiv, simplu, cu bob dentat;
 • VALVERDI CS- Grupa FAO 450 – hibrid tardiv, simplu, cu bob dentat.

Noul BASMATI CS – din grupa de maturitate FAO 380 – este un hibrid semitimpuriu, simplu, cu bob dentat, dar şi cu un potenţial mare de producţie şi o bună toleranţă faţă de complexul de boli specifice culturii. Pretabil la semănatul timpuriu, cu un start excelent în vegetaţie, hibridul are şi o dublă utilizare, respectiv boabe şi siloz. Hibrid cu rezistenţă excelentă la cădere, BASMATI CS prezintă toleranţă la arşiţă şi secetă, dar şi la Fusarium, Ustilago şi Sorosporium.

Departamentul de Dezvoltare din cadrul companiei Caussade Semences testează cel puţin 2-3 ani toţi hibrizii propuşi pentru România şi apoi, în funcţie de nivelul de performanţă şi gradul de adaptabilitate, aceştia sunt incluşi în oferta comercială. De aceea, alegerea geneticii Caussade Semences, respectiv hibrizi de porumb perfect adaptaţi condiţiilor pedoclimatice şi tehnologice din România, permite obţinerea unor producţii care asigură maximizarea profitului pe unitate de suprafaţă.