Peste 120 de participanţi la Târgul Național al Mierii

Cea de a XVII-a ediţie a Târgului Național al Mierii, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine, din România şi-a deschis porţile vineri, 15 septembrie a.c, pe platforma apicolă din Băneasa, Bucureşti.

Târgul Național al Mierii reprezintă o continuare a tradiției românești în domeniul apiculturii, dar şi un bun prilej pentru iubitorii de produse apicole românești care doresc să se întâlnească direct cu apicultorii. Cei peste 100 de participanți prezenți au adus cu ei produse apicole românești obținute direct din stupină, suplimente alimentare, apicosmetice precum și alte produse. Totodată, de acest târg au beneficiat şi apicultorii deoarece au fost prezente şi produsele dedicate acestora – stupi şi componente, utilaje şi echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, pentru nutriţie, dar şi cărţi de specialitate .

Şi în această toamnă îi aşteptăm pe locuitorii capitalei, dar şi pe cei din zonele limitrofe la Târgul Naţional al Mierii, locul perfect pentru a se delecta cu minunatele esenţe ale stupului: miere, polen, propolis, lăptişor de matcă, suplimente nutritive şi cocktail-uri, produse complet naturale ce vin din bogaţia naturii, dar şi din hărnicia albinelor şi apicultorilor. Anul acesta avem 120 de expozanți înscriși, veniţi cu produse din toate colțurile țării. Trebuie să mărturisesc că au existat mai multe solicitări de participare, dar din păcate nu avem spațiu disponibil. Evenimentul este dedicat iubitorilor de produse apicole, dar și celor care apreciază beneficiile produselor stupului, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea la deschiderea oficială a târgului.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor MADR, dar şi a presei de specialitate. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu a precizat în cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia deschiderii că: 

Ne-am propus ca din acest an 1,5 milioane de copii din școli și grădinițe să primească lunar un borcan de miere polifloră românească, de 350 de grame. Legea este introdusă în Parlament și sperăm să treacă rapid  pentru că avem tot sprijinul. Noi ne dorim, pe de o parte, să stimulăm vânzările, pentru că vorbim de aproape 10% din producția națională de miere în acest program, iar pe de altă parte să obișnuim copiii cu mierea polifloră de calitate provenită din stupinele românești. E păcat să nu ajungă la copii o miere sănătoasă, pentru că pe piață sunt tot felul de produse de acest gen, ambalate frumos, dar nu și de bună calitate. Suma alocată în acest an pentru derularea acestui program este de 16,8 milioane de lei și este prevăzută în bugetul MADR, iar dacă nu va fi consumată restul se va distribui în anul următor. Ne dorim să putem obișnui copiii cu produse sănătoase, pentru că ați văzut în reclame se spune mereu că nu sunt bune, făina, uleiul, sarea, zahărul, dar din păcate nu venim cu alternative, deși la zahăr avem mierea”, a subliniat Daniel Botănoiu.