Petre Daea anunță că plățiile din subvenții au ajuns la timp la toți fermierii

fonduri_europene, cotidianul_agricol
fonduri_europene, cotidianul_agricol

Fermierii din România au primit în timp util subvențiile în 2017. Valoarea totală a plăților este de 2,765 miliarde de euro, a precizat, Petre Daea, cu prilejul bilanțului susținut în fața Comisiilor reunite de Agricultură din Parlament.

După cum știți, primul obiectiv pe care l-am menționat în programul de guvernare privind agricultura, prezentat la începutul anului, cu ocazia audierilor în comisie, a fost acordarea în timp util a subvențiilor. Este un obiectiv pe care încercăm să îl îndeplinim pe întreaga durată a mandatului. Suma totală este de 2,765 miliarde euro, bani care au fost acordați fermierilor și care au venit pe cele trei canale de subvenționare: din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă ) 1,681 de miliarde, din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională  n.r.)  508 milioane de euro, din bugetul național  297 milioane de euro și alte măsuri de piață și comerț exterior  276,3 milioane de euro. Punctez, din nou, că a fost pentru prima dată când s-au dat subvențiile la timp tuturor fermierilor„, a precizat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a afirmat că acest lucru s-a datorat ordinului de ministru prin care fiecare fermier avea obligativitatea de a depune cererile unice de plată în intervalul 1 martie -15 mai 2017. Astfel, controlul administrativ inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum şi transmiterea eșantioanelor au fost efectuate între 1 iulie și 1 octombrie 2017.