Petre Daea: „Avem peste 5.000 de fermieri înscriși în programul de susținere a raselor de porci autohtone Mangalița și Bazna!”

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a aflat ieri, 6 martie a.c., la Sibiu pentru lansarea oficială a programului de susținere a raselor de porci autohtone Mangalița și Bazna. Fondurile puse la dispoziția acestui program depășesc 4 milioane de euro, urmând ca acesta să se deruleze pe perioadă de 8 ani.

În discuțiile cu presa, Petre Daea a subliniat că ideea acestui program a apărut în urma mai multor vizite efectuate în țară, unde s-a constatat că cele două rase, Bazna și Mangalița, nu sunt susţinute şi valorificate la potenţial maxim.

Șeful de la MADR a declarat: „Astăzi am iniţiat acest program la care s-au înscris peste 5.000 de doritori. În prezent avem 188 de furnizori de purcei, și ne confruntăm cu imposibilitatea de a răspunde afirmativ tuturor celor care au aplicat pentru acest program, din cauza lipsei materialului biologic. Mai întâi, cu ajutorul Direcțiilor Agricole, al Direcțiilor Sanitare Veterinare, Autorității de reproducție din județ au fost inventariate nucleele de la crescătorii celor două rase. Tocmai pentru că acest program are restricții puternice, am urmărit folosirea materialului biologic autentic.’’

De asemenea, Petre Daea a explicat cum se desfășoară programul, menționând că este vorba de trei operatori, fiecare având o sarcină precisă, vorbim de crescător, furnizor și procesator. Conform contractului încheiat între crescător și procesator, cel din urmă are obligația de a achita pe kilogram minimum 11 lei.

Crescătorul are obligația de a crește purceii în regim furajer specific rasei, să țină legătura cu direcția sanitar veterinară pentru a urmări evoluția animalului și de a-i păstra sănătatea.

În încheierea declarației, Petre Daea, a transmis un mesaj pentru cei care să doresc să acceseze acest program, menționând faptul că anul acesta nu pot răspunde la toate solicitările pentru că nu au suficient material biologic, însă se iau măsuri pentru ca în viitor acest fapt să nu mai reprezinte o problemă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*