Piața internațională a mierii este plină de produse contrafăcute

Președintele Organizației internaționale a exportatorilor de miere, Norberto Garcia spune că piața internațională a mierii este inundată de produse contrafăcute, unele dintre cele mai multe nereguli fiind etichetarea falsă, modificarea originii sau adaosul de sirop de zahăr, informează Agerpres.

În cadrul celui de-al 21-lea congres al Uniunii naționale a apicultorilor francezi (Unaf), profesorul Norberto garcia a spus că exporturile de miere cresc fără încetare, dar numărul stupilor din întreaga lume a avansat cu doar 8% între 2007 și 2013.

„Aceste date statistice demonstrează o anomalie șocantă care merge împotriva tendințelor mondiale de scădere a productivității stupilor”, a mai spus profesorul, adăugând că „frauda este responsabilă de injectarea unor volume importante de miere diluată cu prețuri scăzute pe piața mondială”.

Motivul este că producția mondială de miere nu poate răspunde cererii pieței. Norberto Garcia crede că această superofertă ar putea fi responsabilă de scăderea semnificativă a prețului mierii pe piața mondială începând cu luna ianaurie 2015, însă principalele victime sunt consumatorii dar și apicultorii, în Europa ca și în China.

Integral pe agerpres.ro