Plățile directe în dezbaterea fermierilor  

Joi, 29 martie 2018, la inițiaţiva Asociației Producătorilor de Porumb din România – APPR, a avut loc o dezbatere consacrată Politicii Agricole Comune, organizată cu sprijinul Institutului de Economie Agrară al Academiei Române și care s-a bucurat de prezența reprezentanților Direcției Generale pentru Agricultura a Comisiei Europene. Evenimentul, primul cu această temă organizat în România la propunerea producătorilor agricoli, a reunit în jurul mesei rotunde și numeroși parteneri ai acestora din cadrul asociațiilor de industrie, autorităților, institutelor de cercetare, reprezentanților universităților agricole și ai Ambasadei Franței la București.

„Plăţile directe în dezbaterea fermierilor” și-a propus să examineze cum au fost valorificate instrumentele PAC în România și ce s-ar putea schimba sau adăuga în meniul PAC până în 2020, dar mai ales după această dată, odată cu noua perioadă de programare bugetară.

Aducând în atenția celor prezenți câteva ipoteze de lucru ale Comisiei privind schemele viitoare de sprijin ale veniturilor fermierilor prin plăți directe, precum și modificarea arhitecturii actuale de înverzire, care se dorește a fi mai puțin rigidă și mai eficientă, prezentarea „Viitorul Agriculturii și Alimentaţiei”, făcută de doamna Mihaela Luca, desk officer la DG Agri, a lansat celor prezenți primele elemente ale opțiunilor pe care România le va avea la dispoziție în următorul exercițiu bugetar pentru atingerea obiectivelor sale, în condițiile în care se vorbește despre un grad mai mare de subsidiaritate și despre reechilibrarea responsabilităţilor între Statele Membre și fermieri, respectiv o trecere de la conformitate la rezultate și performanţă.

Dialogul a fost potenţat de prezentările făcute de cercetătorii Institutului Academiei Române – Cecilia Alexandri, Daniela Giurca și Lucian Luca –, ce au avut ca punct de interes plățile directe și efectele lor în economia rurală în actualul exercițiu financiar. S-a discutat despre întărirea dimensiunii de mediu și climatice a PAC, dar și despre propunerile Comisiei de îmbunătățire a sprijinului acordat agriculturii printr-o orientare mai eficientă a acestuia.

În sesiunea de comentarii și întrebări, fermierii prezenți au apreciat comunicările și au sugerat gazdelor să aibă în vedere un studiu care să simuleze posibilele efecte ale diferitelor opțiuni de distribuire a plăților directe puse în discuție imediat după ce, în lunile mai – iunie, Comisia va comunica varianta sa privind Planul Financiar Multianual post-2020 și propunerea legilsativă. Mesajul fără echivoc al membrilor APPR este că plafonarea plăților directe nu este o opțiune dezirabilă pentru România, deoarece ar penaliza tocmai fermele cele mai eficiente din economie, cele care s-au capitalizat și au investit masiv, s-au modernizat și creează locuri de muncă, contribuind, printr-un efect de antrenare, la ridicarea comunităților rurale. Diversificarea producției agricole, orientarea către produse cu valoarea adăugată mare, rămân deziderate majore pentru țara noastră – și, corespunzător, ar trebui avute în vedere instrumente care să le poată favoriza. Mai mulți vorbitori au insistat pe necesitatea participării active a reprezentanților României la grupele de dialog civil de la Bruxelles, dar, mai ales, pe nevoia ca țara noastră să-și prezinte cât mai curând o poziție oficială în legătură cu modernizarea PAC după 2020, bazată pe evaluări ale diferitelor scenarii posibile, și să-și construiască alianțe pentru a-și maximiza șansele de reușită.

APPR își va finaliza o poziție oficială în ceea ce privește reforma PAC până la mijlocul anului curent, pe care o va înainta apoi factorilor de decizie și partenerilor de dialog social.

„Salutăm în mod deosebit inițiativa Asociației Producătorilor de Porumb din România de a organiza acest schimb nemijlocit de idei și de informații”, a comentat doamna Mihaela Luca, reprezentantul Comisiei Europene. „În această perioadă are loc o evaluare și comunicare largă despre viitorul agriculturii europene, deoarece privește întreaga societate, iar feedbackul dumneavoastră este deosebit de util și de oportun”, a continuat domnia sa.

„Comunicările făcute astăzi de cercetătorii Institutului de Economie Agrară și de reprezentantul Comisiei Europene au adus clarificări importante pentru cei care s-au aflat în jurul mesei rotunde de la Casa Academiei Române. Mulțumim încă o dată lectorilor că au răspuns propunerii noastre de a discuta deschis și de a ne explica practic ce ar putea presupune, pentru noi, ca fermieri, următorul exercițiu bugetar, pentru că dorim să ne angajăm în continuare într-un demers constructiv, atât la București, cât și la Bruxelles, în folosul agricultorilor din România”, a concluzionat Arnaud Perrein, președintele APPR.

APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar și reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal al asociaţiei este de a furniza expertiză tehnică, comunicare economică și profesională pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*