Prima strategie europeană, privind materialele plastice

Comisia adoptă o strategie, privind materialele plastice, care va proteja mediul înconjurător împotriva poluării plastice, stimulând în același timp creșterea și inovarea.

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dar mai puțin de 30% sunt colectate pentru reciclare. În întreaga lume, materialele plastice reprezintă 85% din gunoiul de pe plajă.

Potrivit estimărilor, numai 5% din valoarea materialelor de ambalat din plastic se menține în economie, restul fiind pierdut după o primă utilizare foarte scurtă. Contabilitatea anuală este cuprinsă între 70 și 105 miliarde de euro.

În plus, plasticul nereciclat are nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Milioanele de tone de plastic care ajung în fiecare an în oceane sunt unul dintre cele mai vizibile și alarmante semne ale problemei materialelor plastice, cauzând o preocupare crescândă a publicului. Și cu o piață unică pentru bunuri, aceasta este o problemă care necesită în mod necesar un răspuns european comun.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a adoptat în data de 16 ianuarie a.c., prima strategie europeană privind materialele plastice, care face parte din tranziția spre o economie mai circulară. Scopul este de a proteja planeta, de a apăra cetățenii noștri și de a-și impulsiona industriile.

Strategia va proteja mediul înconjurător împotriva poluării plastice, stimulând în același timp creșterea și inovarea, transformând o provocare într-o agendă pozitivă pentru viitorul Europei. Conform noilor planuri, toate ambalajele de plastic de pe piața UE vor fi reciclabile până în 2030, consumul de materiale plastice de unică folosință va fi redus și utilizarea intenționată a microplasticelor va fi restricționată.

Conform noii strategii, Uniunea Europeană va face ca reciclarea să fie profitabilă pentru afaceri, stimulând investițiile și inovația.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*