Prioritatea Uniunii Europene  este „protejarea fermierilor mici și mijlocii”

 „Politica agricolă comună –PAC este o poveste de succes la nivel european și cred că aceasta reprezintă o valoare excelentă pentru cetățenii noștri, garantându-le cea mai bună calitate și siguranță alimentară din lume și menținând zonele noastre rurale durabile și atractive”, a declarat Comisarul European Phil Hogan, într-o întâlnire la care au participat peste 400 de fermieri.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a ţinut  să precizeze că prioritatea sa principală în negocierile bugetare UE este „protejarea fermierilor mici și mijlocii care rămân coloana vertebrală a producției alimentare și a comunităților rurale din Europa. Totuşi, el a avertizat că „provocarea de apărare a PAC este fără precedent de această dată având în vedere că Brexit-ul va aduce o gaură de 12 miliarde de euro, în bugetul Uniunii Europene.

„Statele membre au posibilitatea de a compensa deficitul Brexit-ului contribuind cu un procent mai mare la indicele național brut. În ultimele luni, m-am întâlnit cu prim-miniștrii Irlandei, Ungariei, Portugaliei, Franței, Sloveniei și statelor baltice și sunt receptivi la argumentele mele. Trebuie să fim realiști: în absența mai multor bani din partea statelor membre, va exista o reducere a bugetului PAC. Munca mea este să construiesc cea mai puternică coaliție pentru a rezista acestor reduceri și  pentru a echilibra scenariul deficitului. În linii mari, venitul fermierului trebuie să fie susținut în continuare – în special în cazul fermierilor mici și mijlocii. Acesta este rolul și obligația PAC, așa cum se subliniază în tratatele fondatoare ale Uniunii Europene. Dacă ne așteptăm ca fermierii să contribuie mai mult în ceea ce privește provocările climatice atunci ei trebuie să fie recompensați pentru această muncă. Este vorba despre echitate și corectitudine pentru fermierii europeni, care oferă cetățenilor noștri atât de multe bunuri „, a mai spus Comisarul European Phil Hogan .