Problema neonicotinoidelor, expusă în cadrul întâlnirii Ministrului Agriculturii cu reprezentanţii comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară

În perioada 19-20 octombrie, comisarul european, Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, s-a aflat într-o vizită oficială la București prilej cu care a avut discuții cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.

Ministrul Petre Daea a prezentat punctul de vedere al asociaţiilor de producători agricoli şi de seminţe, în ceea ce priveşte problema neonicotinoidelor. Aceştia, de la apariţia Regulamentului 485/2013, ce interzice utilizarea a trei substanţe active din clasa neonicotinoidelor, au adresat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale solicitări pentru menţinerea utilizării tratamentului seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă pentru asigurarea competitivităţii agriculturii româneşti, prin acordarea de autorizaţii temporare pentru utilizarea produselor de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide.

Facem precizarea că România a solicitat, începând cu anul 2014, derogări pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide în campania de primăvară.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, a căutat soluţii alternative pentru folosirea neonicotinoidelor. Astfel, la secretariatul Comisiei Naţionale de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor s-au depus două dosare pentru două produse care sunt o alternativă la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor de rapiţă, floarea soarelui şi porumb”, a afirmat ministrul Petre Daea, în acest context.

În încheiere, ministrul Agriculturii a apreciat cuvintele adresate de către echipa comisarului european, subliniind că “prin susţinerea Comisiei Europene şi forţa noastră putem face tot ceea ce ne propunem în perspectiva anului 2019, când România va deţine pentru şase luni preşedinţia Consiliului UE”.