Problemele actuale din domeniul fitosanitar, o prioritate!

Cea de a XXVI-a Conferinţă a Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România – SNPPR și a cea de-a XXXVI-a Conferinţă a Societăţii de Protecţia Plantelor Transilvania – SPPT, desfăşurate în perioada 9-10 Noiembrie 2017 în Predeal, la Hotelul Carmen au pus în dezbatere problemele actuale din domeniul fitosanitar.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Națională de Protecția Plantelor din România, în colaborare cu Autoritatea Naţională Fitosanitară din subordinea MADR, Societatea de Protecţia Plantelor Transilvania, dar şi alte societăţi active din domeniul protecţiei plantelor. Conferința s-a axat pe referate de specialitate, fiind totodată şi un excelent prilej de întâlnire a specialiştilor din domeniul cercetării şi logisticii protecţiei plantelor.

Temele principale de discuție au fost:

  • Studiul alternariozei la cartof prin implementarea metamodelelor cu predictori”  – Adriana OPINCARIU, Ioan OROIAN, Antonia ODAGIU, Cristian MĂLINAŞ, Bianca BORDEANU (USAMV Cluj-Napoca)
  • Către o gestionare integrată a dăunătorilor” – Elena LEAOTĂ (SNPPR)
  • Monitorizarea calității produselor de protecție a plantelor” – Florentina CIOTEA (ANF)
  • Acarianul galicol al plantelor de goji, Aceria kuko, o nouă specie invazivă” – Ionela DOBRIN, Roxana CICEOI  (USAMV București)
  • Prunul transgenic rezistent la Plum pox – exemplu de reușită a biotehnologiei în combaterea virozelor” – Ioan ZAGRAI, Michel Ravelonandro, Luminita Zagrai, Ralph Scorza, Nicolae Minoiu
  • Probleme privind determinarea riscului indus de pesticide mediului – Modelul SYNOPS” – Mihai BERCA (SNPPR)
  • Cultura cartofului în jud. Braşov: aspecte privind situaţia contaminării cu organismul de carantină Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus  în perioada 2003-2016” – Liliana MANOLE (ANF)
  • Omida păroasă a buxusului (Cydalima perspectalis), dăunător nou al buxusului” – Ion OLTEAN, Ionuţ Bogdan HULUJAN, Teodora FLORIAN

Preşedintele SNPPR, Dr. ing. Elena Leaotă, a subliniat faptul că toate acţiunile societăţii converg către fermieri şi au la bază respectarea unui plan naţional.


Planul național de acțiune reprezintă un document strategic privind îmbunătățirea continuă a utilizării produselor de protecție a plantelor. Acesta este conceput în vederea obținerii unui impact scăzut asupra consumatorilor, utilizatorilor, rezidenților și trecătorilor, precum și a ecosistemelor acvatice și terestre. Luăm în considerare și stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a reziduurilor de pesticide în alimente, apa potabilă și mediu.

Trebuie să devenim vizibili la nivel naţional, să fim o societate puternică şi astfel ne va fi mai uşor să-i ajutăm pe cei care lucrează pământul. Toată lumea vorbeşte în ultimii ani despre faptul că omenirea are nevoie de mai multă hrană, dar această hrană trebuie să fie sănătoasă. Acesta este viitorul pentru o agricultură durabilă – plante sănătoase, hrană sănătoasă”, a declarat Elena Leaotă în discuția cu redactorul Cotidianul Agricol.

„Scopul Societăţii Naționale de Protecția Plantelor din România este de a se ocupa strict de problemele care apar în domeniul protecţiei plantelor. Sunt foarte bucuros că avem în sală colegi din cercetare, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor şi împreună ne propunem să găsim soluţii pentru problemele care apar, în beneficiul plantelor şi în sprijinul producătorilor agricoli ”, a spus prof. univ. dr. ing. Mihai Berca.