Producătorii români de brânzeturi şi lactate trebuie să se înscrie obligatoriu în ″Registrul Laptelui″⁣

Pentru a evita falsurile în materie de brânzeturi şi lactate, Ministerul Agriculturii propune ca producătorii să se înscrie obligatoriu în ″Registrul Laptelui″⁣.

Astfel, produsele vor avea un cod pe etichete şi ar putea fi uşor identificate de către cumpărători. Potrivit specialiştilor, cele care nu vor prezenta acest indiciu ar trebui aşezate separat, pentru că oamenii să ştie că au tot soiul de adaosuri.

Cumpăratorii  pică adesea în capcană şi cumpăra produse cu adaosuri, fiind convinşi că pun în coş lactate şi brânzeturi din lapte sută la sută. Doar cei care citesc cu atenţie ingredientele scrise mărunt, pe spatele ambalajelor, sunt feriţi de suprize neplăcute.

În acest context, reprezentanţii Ministeruui Agriculturii au propus ca producătorii care vor să comercializeze lactate să se înscrie obligatoriu în Registrul laptelui şi să primească un cod care va apărea clar pe etichetă. Produsele care nu respectă această cerinţă trebuie să se afle pe alt raft.

 “Această lege vine să acopere această nevoie prin care consumatorul să fie informat corect şi să nu mai fie prejudiciat, să ştie că ia un produs sută la sută din lapte sau ia un produs care are şi alte ingrediente. Controalele realizate de Ministerul Agriculturii au demonstrat că multe patiserii, cofetarii şi restaurante folosesc produsele mai ieftine, iar clienţii habar nu au ce mănâncă. Toate acestea au, pe termen lung, efecte asupra sănătăţii ”, a precizat ministrul MADR, Adrian Oros.

Încălcarea regulilor va fi considerată infracţiune, iar amenzile vor fi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Regulile nu se aplică şi fermierilor care vând în piaţe şi vor intra în vigoare abia după ce legea va fi adoptată şi de Cameră Deputaţilor.