- Pământul este un bun pe care avem datoria să îl lăsăm moștenire copiilor
- Produsele chimice nu au ce căuta în sol
- Fertilizanții organici Profeco fac diferența între pierderi și profit
- Noi știm câte produse chimice au ajuns în fructele și legumele pe care le consumăm? Poate că știm mai nou, mulțumită controalelor. Dar știm câte produse nocive rămân în sol după ce ne primim noi legumele și fructele?
- Pentru prima oară după mulți ani, există soluții 100% organice, mult mai eficiente decât cele chimice și avem bucuria să le testam și datoria să le utilizăm.
Compania Profeco, reprezentantul din România al unei game de fertilizanți 100% organici, le-a prezentat fermierilor olteni cele trei produse din portofoliu – Lumbreco, Sulfeco si Humeco care îi pot ajuta să facă diferența dintre pierdere și profit, într-un context extrem de dificil, determinat de schimbările climatice, în principal, dar și de fluctuațiile de prețuri la materiile prime din cauza războiului din Ucraina.
Profeco este distribuitorul român al produselor Lumbreco, Sulfeco si Humeco, care cresc toleranța culturilor la diverse condiții nefavorabile de mediu. De acest lucru s-au convins și fermierii din Oltenia care au testat deja acești fertilizanți certificați bio și se declară mulțumiți de rezultate. Sunt, însă, și alții care au descoperit beneficiile acestor produse și vor să le folosească, mai ales că au văzut concret care este plusul de producție la care se poate ajunge.
Prezența pe piața românească
Profeco este distribuitorul român al produselor Lumbreco, Sulfeco si Humeco, care sunt importate din Bulgaria, de la fabrica din Plovdiv.
Cu o experiență de peste 15 ani pe piața din Europa și 5 ani de experiență în România, Profeco oferă, pe lângă cele mai bune soluții 100% organice pentru îmbunătățirea culturilor și consultanță specializată pentru fermierii români, astfel încât produsele să fie utilizate corect, producția finală fiind îmbunătățită.
Pe piața românească, produsele Profeco au intrat în urmă cu șapte ani, datorită eforturilor lui Gabriel Stoian, CEO și fondator Profeco România. A fost destul de greu la început, mai ales că era vorba mai mult de o nișă de piață, după care lucrurile au început să se așeze pe făgașul normal, recunoaște Gabriel, care este încrezător în dezvoltarea businessului în următorii ani.
„Acum 7 ani, când am adus pentru prima oară produsele în țară, mulți spuneau că nu prea au ce să caute aceste produse în portofoliul distribuitorilor, să le folosească fermierii etc. Istoria a demonstrat însă că fermierii găsesc aceste produse foarte utile. Am început foarte greu, inclusiv instituțiile statului priveau cu neîncredere, spuneau că agriultura este despre chimie, că nu are legătură cu produsele sănătoase și că ele nu au loc pe această piață…cu încăpățânare și cu sprijinul partenerilor externi, am început să ne facem loc, iar produsele au câștigat încrederea fereeirilor”, spune Gabriel Stoian.
Iar pentru a-i convinge pe fermieri de beneficiile utilizării produselor Profeco, Gabriel Stoian le-a cerut să le folosească acolo unde „aveau cele mai proaste culturi sau unde culturile au fost lovite de diverse intemperii”. Oamenii au văzut beneficiile, iar cererea a tot crescut de la an la an.
„Sunt produse organice. Dacă pământului îi dăm doar materie chimică, nu vom avea spor de producție, vom ajunge într-o zonă de platou…Ce este solul fără materie organică? Pământul este un bun pe care mi-aș dori să-l lăsăm moștenire copiilor”, mai afirmă Gabriel Stoian.
De ce sunt importanți fertilizanții organici? Cel mai bine ne lămurește Costi Marinescu, reprezentantul companiei pe această zonă.
”Tendința multor fermieri este să nu mai folosească tot felul de produse, să taie, să taie…. buget redus, prețuri mici la cereale…Am făcut niște calcule și dacă facem producții la grâu sub șase tone/ha, la floarea soarelui sub 3,5 tone/ha și rapiță tot cam așa, porumb sub 8 tone/ha ieșim pe zero, poate chiar pe minus. Dacă investim in minimal nu avem cum să trecem de 6 tone/ha la grâu, de 2,5 tone/ha la rapiță și floare și de 6 tone/ha la porumb și atunci o să mai avem un an în care suntem pe minus. Eu consider că am ajuns într-o situație în care trebuie să facem tot ce depinde de noi ca plantele să se dezvolte și să estimăm că avem o producție bună, să ne luptăm cu aceste vremuri grele”, a declarat Costi Marinescu.
Aplicarea produselor Lumbreco, Sulfeco si Humeco scade riscul culturilor de a fi afectate de secetă, crește rezistența la frig, întărește sistemul imunitar al plantelor in lupta cu agenții patogeni si le ajută să se refacă mai repede după grindină, aspecte care pot conduce la o creștere a productivității cu până la 25%, în anumite situații. Este cu atât mai important, cu cât, înultimii cu ani, fermierii români s-au confruntat cu diverse probleme ale solului cauzate de schimbările climatice, în timp ce presiunea pe calitatea producției românești a crescut considerabil odată cu creșterea cererii de produse autohtone atât în piața românească, cât și în piețele externe.
Portofoliul Profeco
Lumbreco
Lumbreco este un îngrășământ organic universal, cu extract din vermicompost, având la bază un compost produs de către râmele roșii californiene. Tehnologia americană pentru extracția implementată păstrează un conținut ridicat de acizi humici sau fulvici, precum și de micro și macroelemente și de stimulatori de creștere.
Avantajele utilizării fertilizatorului organic lichid Lumbreco: conținut ridicat de N, P, K, sursă bogată de substanțe nutritive și stimulator de creștere, întărește sistemul radicular al plantelor, accelerează procesul de micoriză, poate fi aplicat atât în agricultura biologică, cât și în agricultura tradițională.
Sulfeco
Sulfeco este un produs nano-sulfurat de nouă generație, a cărui substanță activă este polisulfura de calciu. Particulele din produs sunt de 1.000 de ori mai mici decât dimensiunea particulelor de sulf (15-20 μm). Dimensiunea redusă asigură penetrarea directă a produsului prin stomată în celula plantei și o rată de absorbție de până la 8 ori mai rapidă decât produsele obișnuite cu sulf.
Humeco
Humeco este un produs revoluționar și nou pe piața din România, unic datorită substanței active de 90%, un stimulator de creștere ecologic, cu un efect foarte bun în procesele de creștere și dezvoltare a plantelor. Acesta este format dintr-un amestec de potasiu, împreuna cu humați, din acizii humici și fulvici, împreună cu microelemente. Efectele pozitive în sol ale îngrășământului bio HUMECO sunt multe, dar poate cel mai important efect este acela de creștere a capacității de reținere a apei.
Fii primul care comentează