Pe ansamblu, vremea mai caldă, iar de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2…9°C în primele zile, abaterile termice positive fiind de 1…7°C și -8…2°C în restul intervalului, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -2…11°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -13…7°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde se va produce îngheț la sol.
Sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, dar şi mixte(ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.
Rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optim profilul de sole, în Maramureș, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Crișana, Muntenia și Dobrogea, izolat în sud-estul Moldovei.
Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică, în cea mai mare parte a Moldovei, izolat nordul și nord- estul Munteniei, centrul Transilvaniei și al Dobrogei, sud-estul Crișanei.
Speciile de toamnă şi pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Local, la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura lent, în special în zonele de câmpie.
Sub aspect fenologic, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor semnala fazele de înfrunzire şi înfrăţire (10-100%), iar culturile semănate tardiv vor parcurge răsărirea şi apariţia frunzei a treia (30-100%).
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va afla predominant în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va menţine repausul vegetativ, speciile fiind în general, bine adaptate condiţiilor de iernare.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.