Programului Tomata 2018

Peste 70% din fermierii din județul Buzău nou-înscriși în pilonul întâi al Programului Tomata 2018 sunt tineri, numărul total al cultivatorilor înregistrați în program fiind de 600 de legumicultori. Dintre aceștia 451 au depus cereri de ajutor de minimis la Direcția Agricolă Judeteană (DAJ) Buzău.

„În anul 2017, în pilonul întâi, s-au înscris 219 de legumicultori, anul acesta s-au înscris 451 de legumicultori, un număr de cereri dublu. Foarte mulți tineri, circa 60-70%, din localitătile Movilă Banului, Limpeziș, Glodeanu Sărat, Cochirleanca s.a., au depus cereri de ajutor de minimis în premieră în acest program de susținere a produselor autohtone”, a spus directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

În ciudă condițiilor de iarnă, câțiva legumicultori au început deja plantările, în luna mai urmând să apară pe piaţă primele legume românești.

Valoarea ajutorului de minimis în cadrul Programului Tomate 2018 este de 3.000 euro/beneficiar/an. Pentru a fi eligibil, legumicultorul trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscriptionată „Program susținere tomate, 2018”, să obţină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovadă producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei.