Reciclarea apei de ploaie și zonele umede artificiale, printre soluțiile „verzi” la criza globală a apei

Cu cinci miliarde de persoane care riscă să aibă dificultăți în accesarea apei până în 2050, găsirea unor soluții bazate pe natură, cum ar fi reciclarea apei de ploaie din China, regenerarea pădurilor din India și zonele umede ucrainene, devine din ce în ce mai importantă, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite cu prilejul celui mai mare eveniment legat de apă din Brazilia.

„Avem nevoie de soluții noi în gestionarea resurselor de apă pentru a răspunde provocărilor apărute la securitatea apelor cauzate de creșterea populației și de schimbările climatice.

Dacă nu facem nimic, circa cinci miliarde de oameni vor locui în zone cu acces scăzut la apă până în 2050″, a declarat Audrey Azoulay, șefa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în prefața Raportului ONU pentru Dezvoltarea Apelor Mondiale 2018.

Obiectivul 6 al Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030, adoptat de liderii mondiali în 2015, urmărește obținerea unui acces universal și echitabil la apă potabilă și accesibilă pentru toți și, de asemenea, accesul la sanitația și igiena adecvată și echitabilă pentru toți până în 2030.

Conform raportului cererea mondială de apă a crescut și va continua să crească semnificativ în următoarele două decenii, datorită creșterii populației, dezvoltării economice și schimbării tiparelor de consum.

Din cauza schimbărilor climatice, regiunile umede devin mai umede, iar regiunile mai uscate devin și mai uscate. În prezent, aproximativ 3,6 miliarde de oameni, aproape jumătate din populația globală, trăiesc în zone cu potențial redus de apă cel puțin o lună pe an, iar această populație ar putea atinge 5,7 miliarde până în 2050.

Numărul de persoane expuse riscului de inundații este estimat să crească de la 1,2 miliarde de euro în prezent la aproximativ 1,6 miliarde în 2050, aproape 20% din populația lumii. Populația afectată în prezent de degradarea terenurilor, deșertificare și secetă este estimată la 1,8 miliarde de persoane, ceea ce face ca acesta să fie cel mai grav dezastru natural bazat pe mortalitate și impact socio-economic în raport cu produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor.

Raportul propune soluții bazate pe natură pentru a gestiona mai bine apa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*