
Producția obținută la recoltare a fost de 19,4 tone/ha, la 14,5% umiditate
În data de 10 octombrie a.c., compania Corteva Agriscience a organizat o recoltare cu public la cultura de porumb în cadrul fermei Agro Hagiu, din localitatea Viziru, județul Brăila. Cei peste 300 de invitați au avut posibilitatea de a vedea performanțele productive ale hibridului Pioneer P0937, irigat prin picurare.
În deschidere, Cătălin Stoianof, Director Vânzări Corteva Agriscience zona Brăila-Galați-Buzău, le-a mulțumit invitaților pentru participare, gazdei Ionuț Hagiu, administratorul fermei Agro Hagiu pentru implicare, membrilor Cooperativei Agricole Braicoop, partener al evenimentului, precum și reprezentanților Rivulis Irrigation, compania care a asigurat instalația de irigare prin picurare.
Primul vorbitor a fost Cristi Brînză, inginer agronom în cadrul fermei Agro Hagiu, care a prezentat tehnologia de cultură aplicată la porumb.
“Avem o colaborare foarte bună cu echipa Corteva Agriscience, care se desfășoară de mai mulți ani. Am cultivat de-a lungul timpului hibrizi marca Pioneer atât la porumb, cât și la floarea-soarelui, rapiță și soia. Ne-am axat întotdeuna pe cei mai buni hibrizi pe care specialiștii Corteva ni i-au recomandat.
Suntem la recoltarea porumbului și avem aici hibridul P0937, pe care-l cultivăm de 2-3 ani în ferma noastră și pot să vă spun că este foarte constant. Așa cum observați, porumbul arată foarte bine și sunt convins că vom vedea performanța hibridului P0937 după recoltare. Nu ne-am planificat în primăvară ca această solă să fie destinată unei prezentări publice. Este o cultură obișnuită, normală, așa cum sunt și celelalte sole de porumb aflate în fermă.
Pentru că în zona noastră ne confruntăm cu o mare problemă, și anume arșița, am abordat tehnologia ținând cont de acest aspect. Așadar, am stabilit să nu cultivăm mai mult de 90.000 de plante și asta în condiții de irigare cu bandă de picurare. În această solă am mers pe o densitate de 89.000 de plante, cu o normă de udare de 50 de litri pe metru pătrat, cu un număr de 6 udări. În ceea ce privește fertilizarea, în toate solele pe care le avem am ales sortimente de îngrășăminte care să conțină potasiu, tocmai pentru că arșița este o mare problemă și noi știm ce rol important are acest element în regimul hidric al plantelor.
Vom cultiva în continuare hibrizii companiei Corteva pentru că sunt de departe cei mai buni. Pot să vă spun că au o înrădăcinare excelentă și stau foarte bine cu polenizarea, un aspect esențial în acest climat de arșiță”, a menționat inginerul tehnolog Cristi Brînză.

În intervenția sa, Jean Ionescu, Country Leader România & Republica Moldova Corteva Agrisceince, a reiterat poziția companiei în piața agricolă locală, regională și mondială.
“Suntem compania lider în bazinul Mării Negre la vânzări de semințe de porumb, floarea-soarelui și soia. Pot să vă asigur că începând de anul viitor vom fi lider și la rapiță, datorită faptului că lansăm pe bandă rualntă hibrizi cu conceptul Sclerotinia Protector și rezistență la scuturare, bineînțeles, însoțiți de productivitate deosebită.
Corteva deține în acest moment 13 companii de semințe la nivel mondial, Pioneer fiind cea mai mare dintre toate și brandul nostru premium. Vă rog să rețineți că gama de hibrizi Optimum AQUAMax domină agricultura mondială, nu numai pe cea din România, pe partea de porumb boabe.
Astăzi vrem să ne orientăm către tehnologia intensivă, pentru că irigarea prin picurare va câștiga piața. În acest moment, în sud-estul României, în Bărăgan mai exact, sunt peste 15.000 de hectare de culturi care beneficiază de irigare prin picurare. Acesta este viitorul. Spania, Turcia și alte țări cu climat arid și semiarid au așa ceva de ani de zile. Noi vă încurajăm să credeți în tehnologie, pentru că fără apă nu se vor putea obține producții economic viabile.
Cu certitudine, noi vă oferim cea mai avansată genetică din punct de vedere productiv. Rețineți faptul că în 1926, fondatorul Pioneer, Henry Wallace, a creat primul hibrid de porumb la nivel mondial. De atunci, revoluția în agricultură în ceea ce privește productivitatea a fost uriașă. Tot ce lansăm în gama de hibrizi de porumb pentru irigat sunt produse din altă ligă. Suntem foarte greu de bătut în competiție cu oricine, la nivel mondial.
Trebuie să știți că hibridul pe care-l vom recolta astăzi, P0937, are o productivitate excepțională. Acesta domină în Turcia, Grecia, Bulgaria și România, în condiții de irigare, atât sub pivot, cât și prin picurare. În portofoliul nostru mai avem câțiva hibrizi care în viitor îl vor depăși în productivitate pe P0937, dar în acest moment el este hibridul bază pentru irigat. În zonele cu productivitate mare la porumb, cum este Bărăganul sau Brăila, cota noastră de piață depășeșete 60%. Asta înseamnă că fermierii care cultivă porumb, în mare parte sau chiar integral unii dintre ei, folosesc hibrizii Pioneer.
Ne respectăm competitorii, dar vreau să știți că la porumb avem o genetică excelentă, iar rezultatele țin doar de tehnologia pe care dumneavoastră o aplicați în ferme. Vrem să sărim de 20 de tone la toți fermierii care irigă cultura și ne mândrim cu faptul că dintre cei care irigă, 91-92% cultivă hibrizii Pioneer, care genetic sunt foarte greu de egalat”, a explicat Jean Ionescu.

La rândul său, Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Porumb & Soia România & Republica Moldova Corteva Agrisceince, a vorbit despre performanța hibrizilor Pioneer.
“În primul rând vreau să-i felicit pe tehnicienii de la Agro Hagiu pentru modul în care au înființat și îngrijit această cultură. În urmă cu câteva săptămâni am fost în Statele Unite ale Amercii și am vizitat sole cu porumb extraordinar și pot să afirm că porumbul din ferma Agro Hagiu nu este cu nimic mai prejos decât cel pe care l-am văzut acolo. Așa cum ne dăm seama cu toții, irigarea este foarte importantă, iar sistemul prin picurare reprezintă următorul pas în această tehnologie. Spun asta din mai multe puncte de vedere, atât energetic, cât și în ceea ce privește partea de fertilizare.
Subiectul principal de astăzi, hibridul P0937 din grupa FAO 540, se diferențiază prin câteva aspecte foarte importante. Unul dintre acestea este că are aceeași «mamă» cu campionul P1197 care deține 3 recorduri mondiale stabilite în SUA cu producții peste 30 de tone la hectar obținute 3 ani consecutiv, în urmă cu 2 ani având chiar 38,7 tone la STAS.
Practic, ca și potențial, P0937 este foarte greu de depășit în tehnologia intensivă, dar în același timp este un hibrid care ne ajută în contextul actual al scumpirii energiei pentru că nu necesită uscare, indiferent cât de bun ar fi anul și câte precipitații ar cădea, deoarece pierde foarte ușor apa din bob la maturitate. P0937 reprezintă definiția AQUAmax, brandul prin care Corteva domină piața mondială de porumb boabe. Vă asigurăm că hibrizii din gama AQUAmax sunt imbatabili în condiții de arșiță și secetă, în compație cu liderul grupei. P0937 este hibridul cu care puteți obține întotdeauna acel optim economic, mai exact o producție de 18-20 de tone, fără uscare. Acest hibrid este promisiunea noastră pentru această grupă, împreună cu P0900 și P0710. Sunt 3 produse care pot face spectacol în condiții tehnologice medii spre avansate. Vom vedea acum, când va intra combina în lan, că aceste lucruri se vor adeveri”, a spus Andrei Ciocoiu.
În timpul operațiunii de recoltare, Jean Ionescu, Country Leader România & Republica Moldova Corteva Agrisceince, a vorbit pe scurt despre noutățile comerciale ale companiei.
“Avem în portofoliu foarte mulți hibrizi și pot să spun că suntem o mașină de lansat tehnologie. Vom veni anul viitor cu 6 noi hibrizi de porumb, iar la genetica de floarea-soarelui și pe partea de protecție vom aduce în piață 14 produse noi, de ultimă generație. Vă veți convinge de performanța acestora în cel mai scurt timp”, a spus Jean Ionescu.
În urma recoltării solei de porumb din ferma Agro Hagiu s-a obținut o producție de 19,4 tone/ha, la o umiditate de 14,5%. În cadrul evenimenului a avut loc un concurs de estimare a producției, la sosire fermierii fiind invitați să declare o valoare pe care o cred realizabilă. Premiile au constat în 20 de saci din hibridul P0937 pentru locul 1, adjudecat de fermierul Georgian Roșca care a estimat cel mai aproape producția de 19,4 t/ha, locul 2 i-a adus fermierului Marian Munteanu 7 saci din hibridul P9889, în timp Relu Niță, clasat pe locul 3, a primit 5 saci cu semințe P9889.

După recoltare, Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Porumb & Soia România & Republica Moldova Corteva Agrisceince, a prezentat noii hibrizi de porumb care vor face parte din portofoliul companiei în anul 2023, evidențiind în același timp și caracteristicile celorlalți hibrizi care performează în culturile agricole.
P9944 – FAO 360 este un hibrid de tip “DUAL”, fiind potrivit atât pentru boabe cât și pentru siloz. Are o productivitate superioară față de hibrizii cu maturitate similară și se remarcă prin pierderea foarte rapidă a apei din bob. Acest hibrid are o adaptabilitate deosebită în condiții de climă excesiv continentală. Este recomandat pentru tehnologii medii și intensive de cultură în zonele aride și semiumede. Densitatea la semănat: 66.000 – 72.000 de plante recoltabile/ha la neirigat și 75.000 – 83.000 de plante recoltabile/ha la irigat.
P9975 – FAO 370 este un hibrid semitimpuriu, prezentând o plantă echilibrată cu inserție joasă a știuletelui. Are caractere agronomice superioare, remarcându-se printr-o tulpină puternică și un sistem radicular foarte bine dezvoltat. Este recomandat pentru tehnologii medii și intensive de cultură în zonele aride și semiumede. Densitatea la semănat: 66.000 – 72.000 de plante recoltabile/ha la neirigat și 75.000 – 83.000 de plante recoltabile/ha la irigat.
P0260 – FAO 430 este un hibrid semitardiv, cu potențial extraordinar de producție. Are o adaptabilitate remarcabilă și o stabilitate ridicată. Prezintă rădăcini și tulpina foarte puternice. Este un hibrid intensiv, destinat fermierilor care aplică o tehnologie de vârf. Este recomandat pentru tehnologii medii și intensive de cultură în zonele aride și semiumede. Densitatea la semănat: 66.000 – 72.000 de plante recoltabile/ha la neirigat și 75.000 – 83.000 de plante recoltabile/ha la irigat.
P0450 – FAO 450 este un hibrid semitardiv, recomandat pentru semănatul timpuriu. Are o capacitate de producție excelentă, fiind potrivit în fermele cu tehnologie superioară. Prezintă o toleranață excelentă la secetă și arșiță, remarcându-se prin pierderea apei la maturitate foarte ușor. Este recomandat pentru tehnologii medii și intensive de cultură în zonele aride și semiumede. Densitatea la semănat: 66.000 – 72.000 de plante recoltabile/ha la neirigat și 75.000 – 83.000 de plante recoltabile/ha la irigat.
P1332 – FAO 540 este un hibrid tardiv, recomandat pentru cultura irigată. Are o productivitate foarte bună, mai ales în condiții intensive de cultură. Prezintă caractere agronomice foarte bune, în special toleranță la principalele boli ale porumbului. Este recomandat pentru tehnologii medii și intensive de cultură în zonele aride și semiumede. Densitatea la semănat: 66.000 – 72.000 de plante recoltabile/ha la neirigat și 75.000 – 83.000 de plante recoltabile/ha la irigat.
P1441 – FAO 560 este un hibrid tardiv, recomandat pentru cultura irigată. Are o greutate hectolitrică a boabelor excelentă, toleranță foarte bună la Helmintosporioza și la tăciunele zburător. Prezintă un “Dry down” excelent și se remarcă prin toleranță la principalele boli ale porumbului. Este recomandat pentru tehnologii medii și intensive de cultură în zonele aride și semiumede. Densitatea la semănat: 66.000 – 72.000 de plante recoltabile/ha la neirigat și 75.000 – 83.000 de plante recoltabile/ha la irigat.
Acești 6 hibrizi fac parte din gama Optimum AQUAMax, beneficiază de tehnologia LumiGEN pentru tratament sămânță și vor fi lansați în anul 2023. În prezentarea sa, specialistul companiei Corteva Agriscience a amintit și performanțele hibrizilor lansați anul acesta, P9398, P0710 și P9978, dar și a unor hibrizi consacrați precum P8834, P9889, P9415, P9610, P9757, P9911, P0217 și P1551.
La final, reprezentantul Rivulis Irrigation, Daniel Andrei, Regional Sales Manager România, Bulgaria & Republica Moldova, le-a prezentat fermierilor prezenți în ferma Agro Hagiu sistemele pe care compania le pune la dispoziție pentru irigarea culturilor agricole.