Recomandări tehnologice pentru cultura de zmeur

Zmeurul intră devreme pe rod, însă producţia poate varia între 5 şi 8 t/ha, în funcţie de soi şi de agrotehnica aplicată.

Tăierile aplicate zmeurului au loc astfel: în anul II se taie la nivelul solului tulpina cu care s-a plantat drajonul (are 2 ani), se aleg una sau două tulpini care se scurtează la 1 m înălţime; se înlătură celelalte tulpini, fără să se lase cioturi. În anul III, după recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit, apoi se aleg alte 8-12 tulpini de 1 an pentru fiecare tufă sau 20 tulpini la metru liniar şi se scurtează tulpinile la 1,3-1,4 m, iar dacă vârfurile sunt degerate sau uscate, se taie până la partea sănătoasă. După recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit, în anul al patrulea.

Dintre lucrările de întreţinere cele mai importante menţionăm: solul se întreţine ca ogor negru, la începutul perioadei de vegetație se suprimă de la bază tulpinile uscate (de 2 ani), care au rodit, tulpinile anuale se răresc, lăsând 18-20 tulpini la un metru liniar de bandă (lată de 40-50 cm), iar drajonii de prisos se suprimă și se fertilizarea cu must de gunoi de grajd în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la patru părţi apă).

Pentru combaterea agenților patogeni, zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire, contra bolilor (arsura lăstarilor, pătarea frunzelor); acest tratament se repetă de 2-3 ori şi după înflorit. Pentru combaterea dăunătorilor se fac stropiri cu insecticide contra gândacului florilor, acarienilor şi afidelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*