Republica Cehă încearcă să reducă risipa de alimente

Începând cu anul 2018, în Republica Cehă a intrat în vigoare o nouă modificare a Legii Alimentelor. Printre prevederile sale se numără și cea conform căreia supermarketurilor de peste 400 de metri pătrați să doneze alimente nevândute, dar încă consumabile pentru organizațiile caritabile. Scopul principal al noului regulament este reducerea deșeurilor alimentare.

Potrivit Federației Cehe a Băncilor Alimentare, aproximativ 1.900 de tone de alimente au fost colectate în 2017, care au fost apoi redistribuite către 70.000 de persoane aflate în nevoie. Datorită noului regulament, cantitatea de alimente donate ar putea crește de cinci ori.

În conformitate cu regulamentul, supermarketurile pot dona alimente cu ambalaj deformat, etichetare incorectă sau articole etichetate cu o durată minimă de conservare.

Reglementări similare au loc în alte țări europene, cum ar fi Italia și Franța, unde se colectează până la 100.000 de tone de alimente în fiecare an și până la 32.000 direct din lanțurile de supermarketuri.

Magazinele nu sunt însă cele mai mari producătoare de deșeuri. Conform datelor UE, consumatorii sunt responsabili pentru 53% din deșeurile alimentare. În Cehia, în medie se consumă aproximativ 785 de kilograme de alimente pe an și sunt aruncate între 100 și 200 de kilograme.

Uniunea Europeană s-a angajat să reducă cu 50% risipa alimentelor până în anul 2030. Noul Act privind alimentele este unul dintre factorii-cheie pentru atingerea acestui obiectiv în Republica Cehă.