Reziduurile de pesticide din legumele și fructele româneşti

Legumele şi fructele produse în România sunt controlate periodic din punct de vedere al reziduurilor de pesticide în concordanţă cu prevederile europene, se precizează într-un comunicat MADR recent. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează la intervale regulate probe şi le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. 

Analizele chimice efectuate respectă sistemul de asigurare al calităţii ISO 17025/2005. precum şi metodele de analiză certificate. România, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, are laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de “urme de pesticide”, iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruți de legislația în vigoare.

Conținutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislația europeană, nu trebuie să afecteze comercializarea produselor românești. Hipermarketurile şi supermarketurile solicită aceste buletine de analiză şi astfel se asigură că produsele sunt conforme, se menționează în comunicatul citat.

Din rapoartele de monitorizare realizate anual de către Autoritatea Naţională Fitosanitară rezultă că procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, deci nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezintă în mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie să fie una corectă. Nu orice conţinut de reziduu de pesticid înseamnă şi pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sunt într-adevăr doar cele ale căror valori depășesc limita maximă admisă. Rezultatele obţinute la aceste controale se înscriu în media la nivel european. Fiind vorba de produse convenționale şi nu ecologice este evident că acestea conțin reziduuri de pesticide, dar care nu depăşesc limita maximă admisă de legislația în vigoare.