Roșii de aceeași calitate ca și cele normale, dar care utilizează doar jumătate din apă

Experții Facultății de Farmacie și Școlii Superioare de Inginerie Agricolă (ETSIA) din cadrul Universității din Sevilia au publicat un studiu care arată că, atunci când se reduce cantitatea de apă utilizată pentru culturile de roșii cherry cu mai mult de 50 %, produsul nu numai că își menține calitatea, atât din punct de vedere comercial, cât și din punct de vedere nutrițional, dar mărește chiar și nivelul carotenoidelor, compuși de mare interes în industria alimentară. Pe lângă faptul că sunt coloranți naturali, unii sunt precursori ai vitaminei A, care sunt benefici pentru sănătate și care au utilizări cosmetice.

Aceste descoperiri sunt rezultatul unui studiu de trei ani, în cadrul căruia cercetătorii au analizat două soiuri de roșii cherry și alte tipuri noi de tomate, atât în ciclurile de toamnă, cât și în primăvară, în domeniile proprii ale ETSIA.

„Deficientul de udare controlat, constă în reducerea udării în faza cea mai rezistentă de cultivare și în creșterea aprovizionării cu apă la începutul fazei de cultivare care este cel mai sensibilă la stres.

Nu este vorba despre utilizarea unei cantității înjumătățite de apă fără nici un motiv, ci mai degrabă despre studierea stării de apă a plantelor și, știind astfel nevoile lor vom putea uda cultura în mod corect și eficient”, explică profesorul de științe agro-forestiere Mireia Corell.

Această metodologie aduce beneficii fermierului, deschizând o nouă zonă în rândul produselor pe piață prin reducerea consumului de apă și energie. Și, pe de altă parte, aduce valoare adăugată consumatorului care cumpără un produs de o calitate mai bună din punctul de vedere al nutriției și sustenabilității mediului.

Această tehnică poate fi extrapolată la alte culturi cum ar fi măslinele și migdalele. Culturi în care această tehnică este utilizată comercial, cu rezultate bune.

 

*Carotenoizii sunt compuși foarte versatili, foarte importanți în domenii precum agricultură, alimentație, nutriție, sănătate și cosmeticele, printre altele.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*