Rușii primesc din nou roșii turcești

Turcia poate exporta tomate, în Rusia, de la 1 noiembrie, după ce autorităţile de la Moscova au semnat vineri un decret privind ridicarea restricţiilor impuse la importul acestor legume. Oficialii ruși au afirmat luna trecută că va fi permis importul a 50.000 de tone de tomate din Turcia.

Odată cu ridicarea restricţiilor, a fost făcută prima livrare de tomate către Rusia din districtul Bergama, provincia Izmir. Legumele au fost încărcate în camioane şi trimise unul lanţ de retail din St. Petersburg, care le va distribui în 750 de magazine.

Producţia de carne, brânză şi legume a Rusiei a crescut, după ce, în anul 2014, a interzis importurile de alimente din Occident. După ce aviaţia turcă a doborât un avion rusesc de vânătoare, în 2015, Moscova a extins embargoul pentru a include şi tomatele din Turcia, pentru care Rusia era cea mai mare piaţă de export.

În primele opt luni din acest an, exporturile Turciei de fructe şi legume către Rusia, excluzând tomatele, au urcat cu 150%, ajungând la 259 milioane de dolari, pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor economice dintre cele două ţări.