Sămânţa tratată cu neonicotinoide se poate semăna la porumb şi floarea-soarelui şi după 15 Aprilie

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară anunţă prelungirea valabilităţii derogării la neonicotinoide până la finalizarea campaniei de semănat. Astfel, sămânţa tratată cu neonicotinoide se poate semăna la culturile de porumb şi floarea-soarelui şi după data de 15 Aprilie.

„Ținând cont de schimbările climatice, care nu vor permite începerea campaniei de semănat în epoca optimă, cantitatea de sămânță de porumb și floarea soarelui tratată cu produse de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide achiziționată în perioada acordării autorizațiilor temporare, emise conform art. 53 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, va putea fi utilizată până la finalizarea lucrărilor de semănat.

Această informație va fi adusă la cunoștință atât companiilor deținătoare a omologării produselor de protecție a plantelor care comercializează produsele, cât și producătorilor agricoli (fermierilor), care vor utiliza sămânță tratată cu produse din grupa neonicotinoidelor.

Așa cum am menționat, evoluția climatică din acest an nu ne permite stabilirea unui termen limită de utilizare a semințelor tratate cu neonicotinoide, ceea ce presupune continuarea activității de monitorizare a cantităților de sămânță tratată până la finalizarea campaniei de semănat’’, se precizează în nota de serviciu emisă de Autoritatea Națională Fitosanitară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*