Schema generală de vaccinare pentru câini și pisici

Animalele bolnave sau cu stare generală necorespunzatoare nu se vaccinează. Întotdeauna vaccinarea va fi precedată de administrarea unui antiparazitar intern și dacă este cazul, se va folosi și un antiparazitar extern. Medicul veterinar curant este singurul în măsură să stabilească programul optim de vaccinare pentru animalul de companie, în funcție de rasă, de contextul epidemiologic și de legislația în vigoare.

Câini

În general, până la vârsta de 5-6 săptămâni, cățeii sunt protejați de anticorpii maternali și de aceea, se recomandă efectuarea vaccinării după această vârstă.

În funcție de vârsta la care începe vaccinarea și situația epidemiologică, vă propunem următoarele variante:

Varianta 1

Vârsta: 5-6 săptămâni, vaccin: Cani­parvovac; vârsta: 8-9 săptămâni, vaccin: Tetravalent LCHP; vârsta: 12 săp­tă- mâni, vaccin: Tetravalent LCHP; vârsta: 16 săptămâni, vaccin: Rabirom I.

Varianta 2

Vârsta: 9 săptămâni, vaccin: Tetrava- ­lent LCHP; vârsta: 12 săptămâni, vac­cin: Tetravalent LCHP; vârsta: 16 săp­tă­mâni, vaccin: Rabirom I.

Varianta 3

Vârsta: 12 săptămâni, vaccin: Tetra­valent LCHP; vârsta: 16 săptămâni, vac­cin: Tetravalent LCHP + Rabirom I.

Apoi, anual se recomandă vaccinarea cu Tetravalent – LCHP + Rabirom I, pe tot parcursul vieții animalului.

PARVOVIROZA (CPV) – PRECIZĂRI SUPLIMENTARE

Din cauza faptului că imunitatea cățeilor este scăzută după prima vaccinare, care nu produce o imunitate imediată și stabilă, este necesară o a doua și a treia vaccinare, la interval de 2 – 3 săptămâni. După a treia vaccinare, la majoritatea cățeilor se instalează o imunitate capabilă să protejeze organismul contra CPV.

Rase cu sensibilitate sporită la CPV: Ciobănesc German, Pit Bull Terrier, Dobermann, Rottweiler (se recomandă chiar 4 vaccinuri anti CPV).

Atenție: indiferent de vaccin, în anumite cazuri, protecția contra CPV nu este de 100%. Din păcate, asta înseamnă că un câine vaccinat complet sau incomplet sau, în special, cu deficiențe grave de imunitate sau în funcție de rasă, poate să contacteze și să manifeste CPV în diverse grade de gravitate. Cei mai sensibili câini sunt cei din rasa Rottweiler, care pot suferi o formă agresivă de CPV la vârsta de 6 – 8 – 10 luni, chiar dacă sunt vaccinați.

PREVENȚIA RAHITISMULUI

În special, la rasele de câini de talie mare, dar nu numai, se recomandă administrarea de suplimente vitamino-minerale, până la vârsta de 18 luni, cum ar fi produsele Canifort și TricalD₃.  

PREVENȚIA DIROFILARIOZEI (parazitoză mortală provocată de Dirofilarii – viermi cu localizare cardiopulmonară) și a BABESIOZEI (parazitoză mortală a sângelui, provocată de Babesii)

Lunar, la câini și pisici, din aprilie până în octombrie, se recomandă administrarea produsului antiparazitar Rombendazol super comprimate, în asociere cu Parakill, soluție spot-on, conform indicațiilor din prospect. Din luna noiembrie până în martie se recomandă administrarea produselor antiparazitare Total sau Paracan.

Pisici

Pisicile se vor vaccina de la vârsta de 8 săptămâni, cu rapel la 12 săptămani. După aceea, se vor vaccina anual împotriva calicivirozei feline, rinotraheitei infecțioase feline, panleucopeniei feline și rabiei. În funcție de presiunea infecțioasă, schema vaccinală poate cuprinde vaccinuri contra leucemiei feline, virusului imunodeficienței feline, Chlamydia felis și Bordetella bronchiseptica. După vaccinare se evită contactul câinelui / pisicii cu posibile surse de infecție, pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

Compania Romvac produce seruri hiperimune contra parvovirozei (Salvacan P), respectiv a bolii Carré (Salvacan D), care realizează o imunizare pasivă a animalului. Aceste seruri au cea mai mare rată de succes în terapia specifică împotriva parvovirozei, respectiv a jigodiei, comparativ cu alte conduite terapeutice.