Argentina este cel de-al treilea producător de soia din lume și producătorul de ulei de soia și exportator de făină numărul unu condus de o capacitate de zdrobire estimată la 67 milioane de tone. Optzeci la sută din capacitatea de zdrobire a Argentinei este concentrată în orașul portuar Rosario. O secetă severă în timpul lunilor de vară de vârf a redus previziunile pentru producția de soia argentinian cu 16 milioane de tone la 40 milioane de tone (oficial USDA).
În prezent, sursele locale proiectează producția de soia argentinian la 36 de milioane de tone, în scădere de la 54 de milioane tone estimate la începutul sezonului de recoltare, din cauza unor probleme meteorologice severe. Prin urmare, industria de concasare trebuie să importe mai multă soia decât ceea ce importă în mod normal pentru a-și menține normalitatea pentru nivelurile de procesare.
Brokerii locali estimează că importurile totale de soia în anul de comercializare 2017/18 ar putea varia între 4-5,5 milioane tone, reprezentând 10-12 la sută din totalul distrugerii interne. În primul trimestru, Argentina a importat 1,3 milioane de tone de soia. Importurile de soia în martie 2018 au atins un nivel istoric de 928.000 de tone.
Argentina importă anual 1-2 milioane de tone de soia din Paraguay. Fasole paraguayană,
cu un conținut de proteine mai mare decât fasolea locală, este folosită pentru a crește conținutul de proteine din făină pentru export.
În aprilie 2018, exportatorii privați americani au raportat contracte către Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii (USDA), pentru expediții, în valoare totală de 490.000 de tone soia, în Argentina, pentru livrare în anii de comercializare 2017/18 și 2018/19, cu vânzări de import posibile în viitorul apropiat de până la 1 milion de tone, în funcție de condițiile pieței.