Sectorul agricol are încă nevoie de extinderea bunelor practici pentru diminuarea poluării apelor

Cel mai recent raport al Comisiei privind punerea în aplicare a Directivei privind nitrații arată că poluarea apei cauzată de nitrați a scăzut în Europa în ultimele două decenii, însă în sectoare precum agricultura trebuie să se extindă bunele practici.

Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit: „Apa curată este vitală pentru ecosistemele sănătoase și pentru calitatea vieții cetățenilor. Este nevoie de eforturi suplimentare pentru a obține o agricultură mai durabilă în UE. Fermierii ar trebui să caute mereu modalități de gestionare mai durabile a ciclului de nutrienți. Astfel se reduc costurile pentru autoritățile publice de a trata apa poluată, o face să fie sigură pentru băut și este în interesul pe termen lung al fermierilor. „

Datorită Directivei UE privind nitrații, concentrațiile de nitrați au scăzut atât în suprafața cât și în apele subterane. Eutrofizarea – creșterea excesivă a buruienilor și algelor care sufocă viața în râuri și mări – a scăzut, de asemenea, în timp ce practicile agricole durabile în ceea ce privește gestionarea nutrienților au devenit mai răspândite. În ciuda acestei tendințe generale pozitive, poluarea cu nitrați și eutrofizarea continuă să provoace probleme în multe state membre.

Presiunile asupra calității apei sunt încă în creștere în unele zone, deoarece unele practici agricole sunt puternic dependente de îngrășăminte, ceea ce poate duce la deteriorarea calității apei locale.

Mai multe state membre și regiuni au în continuare un procent ridicat de ape poluate cu azot și ape eutrofice. Pe baza datelor raportate, cel mai mare procent de stații poluate de apă subterană se găsesc în Malta, Germania și Spania. În ceea ce privește apa dulce, procentul cel mai mare se regăsește în Malta, Belgia și Regatul Unit.

Unele state membre dezvoltă tehnologii inovatoare de prelucrare a gunoiului de grajd. Cu toate acestea, persistă provocări, cum ar fi modul în care trebuie luate în considerare în mod corespunzător toate substanțele nutritive provenite din diferite surse și modul în care se pot preveni pierderile de nutrienți în apă și în aer printr-o gestionare eficientă a gunoiului de grajd.