Familia Maschio, după achiziționarea în anul 1994 a fabricii Gaspardo, a devenit cunoscută pe plan mondial și prin proiectarea și construcția semănătorile de o înaltă calitate, iar numele grupului s-a modificat în Maschio Gaspardo. În cadrul fabricii Gaspardo din Italia se realizaeză o gamă variată de semănători, de la semănătorile de cereale și plante prășitoare până la cele pentru legumicultură și semant direct în miriște.
O realizarea de succes a grupului Maschio Gaspardo este semănătoarea pentru semăntul direct în miriște “Gigante Pressure”. Mulți își pun întrebarea care sunt beneficiile unui semănat direct în miriște. Haideți să vedem care sunt acestea:
• din punct de vedere agronomic: îmbunătățește fertilitatea solului;
• din punct de vedere economic: se reduc considerabil costurile și timpii de lucru;
• din punct de vedere al protecției mediului înconjurător: reținere CO2, eroziune minimă și regenerare a stratului activ.
Să vedem care sunt regulile generale pentru a efectua un semant direct în miriște eficient:
• adâncimea de semănat trebuie să fie uniformă;
• pe fiecare element să avem presiune ridicată;
• agresivitate în ceea ce privește tăierea resturilor vegetale;
• închidere completă a canalului de semănat.
Pentru a garanta o uniformitate de distribuție corectă a germinării și o răsărire completă a semințelor, alegerea adâncimii corecte de semănat, în special la utilajele grele, este fundamentală. Efectul mulcirii permite să mențineți umiditatea și temperatura ideale pentru germinarea culturii.
Semănătoarea Gigante Pressure folosită pentru semănatul direct în miriște dispune de un element (secție) de semănat Gaspardo care se caracterizează prin : înălțime mare de la sol (64 cm), discul de tăiere este cu profil agresiv, fluxul resturilor vegetale între rânduri este optim, se adaptează ușor la neregularitățile terenului, presiunea este reglabilă pe fiecare element, există un contact permanent cu solul, regalarea se face în funcție de tipul solului, adâncimea de semănat este uniformă datorită limitatorilor care sunt realizați din fontă (sunt anicorozivi), uniformitate ridicată a semințelor, precizie maximă în funcție de cultura și de condițiile terenului (umiditate, etc.), iar roțile de acoperire a semințelor sunt realizate tot din fontă (anticorozive), au libertate de mișcare și presiune ridicată și în cazul solurilor denivelate asigură o mai bună acoperire a semințelor.
Elementul de semănat are posibilitatea de a se adapta la diverse culturi și de a distribui în același timp și semințe și fertilizant. Sistemul de distribuție semințe + îngrășământ de tip “localizat” permite un impuls maxim în faza de germinare a culturii. Pentru a avea o precizie maximă de distribuție, înainte de începerea lucrului se poate face un test de semănat și de distribuit îngrășământul solid foarte simplu. Elementul (secția) de semănat a fost și el regândit, având o fiabilitate crescută, puncte de fixare mai întărite, iar punctele de gresare sunt protejate. Încărcarea elementului este o problemă pe care grupul Maschio Gaspardo a rezolvat-o cu success. Unitatea de semănat e susținută de un braț rezistent de fontă, arcul permițând o încărcare de până la 200 kg, presiune pe fiecare element. Acest lucru permite o penetrare ușoară a brăzdarului, chiar și pe terenuri grele și foarte grele. Arcurile de compresie se reglează prin strângerea simplă a piuliței, pentru a se adapta la diferitele condiții ale solului.
Semănătoarea Gigante Pressure a fost gândită pentru condiții extreme de lucru. Cadrul este un concept nou, complet sudat, la care șuruburile și componentele mobile sunt în număr mai mic, iar structura este cu margini mai puține pentru un flux de teren și o curățire mai bune. Buncărul nou presurizat se caracterizează printr-o calitate a distribuției mărite, eficiența distribuției ridicată (< HP), un centru de greutate mai coborât pentru a lucra în bune condiții pe solurile înclinate, iar sistemul extern de distribuție, de tip “ciupercă” a fost realizat pentru o mai bună ergonomie în interiorul buncărului (spațiu/curățire). Distribuitorul de semințe și fertilizant a fost reproiectat, presurizat, este impermeabil la apă și praf și accesul pentru proba de semințe a fost regândit, îmbunătățit. Această semănătoare are disponibilitatea de a folosi conexiunea ISOBUS. Fermierul poate să profite la maxim de tehnologia tractorului, cablurile de legătură sunt cu mult mai puține decât la varianta clasică, iar posibilitatea de lucru cu sistemele GPS face ca această semănătoare să fie ideală pentru fermierii din România.
Aceasta se realizează în variatele de 4 și 6 m lățime de lucru, lățime de transport 3 m, distanța între elemente (secții)/rânduri este de 360 mm/1250 mm, iar între rânduri este de 180 mm. Buncărul de semințe este realizat din 2 compartimente și are capacitatea totală de 3414 litri (2/3 pentru semințe și 1/3 pentru fertilizant). Puterea minimă necesară la tractor este cuprinsă între 180 CP – 250 CP, funcție de tipul semănătorii. Limitatoarele sunt de 4 tipuri și anume: cu diametrul 360 mm – lățime 70 mm (adâncimea de semănat 5 cm), cu diametrul 400 mm – lățime 70 mm (adâncimea de semănt 3 cm), cu diametrul 400 mm – lățime 110 mm (adâncimea de semănat 3 cm) și cu diametru 400 mm – lățime 115 mm (adâncimea de semănat de la 0 la 8 cm). Pentru instalația hidraulică sunt necesare 3 sau 4 prize hidraulice la tractor.
Articol semnat de Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara