SEMENIC, PARCUL NAȚIONAL UNDE TRECUTUL ÎNTÂLNEȘTE PREZENTUL, DAR NU ȘI VIITORUL

În Parcul Național Semenic – Cheile Carașului se exploatează illegal în rezervațiile naturale, iar Ministerul Mediului a schimbat membrii Consiliului Științific ai parcului care s-au opus exploatărilor forestiere planificate de Romsilva și avizate de administrația parcului.

Agent Green continuă seria de investigații cu cel de-al doilea episod din seria de investigații intitulată ”Un Masacru Național / Out of Control” pentru a atrage atenția publicului larg și pentru a responsabiliza Ministerul Mediului să protejeze strict toate cele 13 parcuri naționale din România. În acest nou episod este prezentată situația catastrofală din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Investigația a fost realizată în cadrul campaniei internaționale ”Save Paradise Forests” derulată de Agent Green în parteneriat cu fundația EuroNatur pentru salvarea pădurilor primare din România.

Membri ai Consiliului Științific de la parc au fost amenințați în mod repetat că exploatările din rezervații trebuie avizate, în caz contrar aceștia urmând să fie puși să plătească milioane pentru pierderile cauzate pentru că nu se realizează tăierea.

”Nu există pierdere pentru că nu ar trebui să existe tăieri planificate într-un parc național” explică Silviu Constantin, fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. În cele din urmă, Silviu Constantin și ceilalți membri incomozi ai Consiliului Științific au fost schimbați prin ordin de ministru al mediului. Parcul Național Semenic-Cheile Carașului este un exemplu tragic, dar elocvent pentru a ilustra managementul defectuos al parcurilor naționale din România. Doar 47% din suprafața parcului este strict protejată. Grav este că, parcul nici măcar nu are încă un plan de management aprobat, iar exploatările forestiere în rezervațiile naturale din parc sunt susținute de însăși administrația parcului. În ultimii 2 ani au fost schimbați din funcție mai mulți directori de parc, fiind invocate diferite motive.

Dovada că România nu a înțeles încă să își administreze inestimabila bogăție în biodiversitate constă în faptul că parcul este finanțat de către regia Națională a Pădurilor, Romsilva, o companie care are ca obiect de activitate silvicultura și nu protecția și conservarea. 12 din cele 13 parcuri naționale din România (inclusiv Semenicul) nu respectă criteriile internaționale de conservare (IUCN) care presupun prioritizarea obiectivelor de protecție în aplicarea planurilor de management și interzicerea exploatării industriale a resurselor. Statul român nu finanțează parcurile naționale. Acestea sunt administrate de Romsilva care impune o politică de exploatare industrială în pofida conservării.