Pentru a avea o eficacitate ridicată în combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment în care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (între stadiul de “rozetă” și 2-3 frunze), cât și cel de toleranță maximă a culturii (între înfrățire și începerea formării primului nod diferențiat). Deși practicile agriculturii conservative impuse de actuala PAC 2023 îi pot ajuta pe fermieri să reducă presiunea de buruieni, utilizarea produselor de protecție a plantelor rămâne la fel de importantă. Adoptarea sistemului no-till înseamnă de fapt modificări ale strategiilor pentru combaterea buruienilor.
O prima etapă în strategia de combatere a buruienilor este erbicidarea în toamnă. În felul acesta sunt combătute și acele buruieni care răsar încă din toamnă și iernează în stadiul de rozetă, iar în primăvara, fiind în stadii avansate de creștere, de multe ori nu mai pot fi combătute, așa cum sunt: șopârliță, doritoarea, ventrilica (Veronica sp.), mușețelul (Matricaria sp.), părăluțe (Thlaspi arvense) etc. O soluție eficientă, cu protecție de lungă durată, v-o oferă erbicidul RIVAL TOP 20 SG de la ALCHIMEX, în doza de 30 g/ha, la culturile de grâu, orz, triticale și ovăz, pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, anuale și perene.
Pentru a beneficia de un spectru mai mare de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale și a unora perene, o altă opțiune pentru erbicidarea în toamnă este aplicarea, pe lângă erbicidul RIVAL TOP 20 SG, a unuia dintre erbicidele KINARA de la UPL sau ADIUNKT 500 SC de la INNVIGO, cu aplicare de la faza de înfrățire și până la apariția frunzei stindard a cerealelor.