Sistemul de avertizare privind vehiculele mari: CLAAS și BMW prezintă soluția pentru sporirea siguranței rutiere

CLAAS a prezentat sistemul de avertizare privind vehiculele mari, o soluție nouă pentru sporirea siguranței rutiere. Compania colaborează cu BMW AG la Agritechnica, cel mai mare târg de utilaje agricole la nivel mondial, pentru a demonstra cum pot fi avertizați în viitor conducătorii autovehiculelor și motocicliștii referitor la prezența în fața lor a unor utilaje mari.

Comunicare între participanții la trafic
Prin intermediul noului sistem, datele referitoare la poziția utilajelor agricole și tractoarelor care se deplasează pe drumurile publice sunt transmise în timp real sistemelor de asistență sau de navigație de la bordul autovehiculelor participante la trafic. Astfel, șoferii autoturismelor și camioanelor pot fi informați și avertizați proactiv cu privire la poziția și starea utilajelor agricole de pe traseu.
În cazul în care numărul, lățimea și viteza utilajelor agricole pot cauza întârzieri, de exemplu în cazul activităților intense de transport pe o anumită rută în timpul recoltării porumbului sau al împrăștierii șlamului, sistemul poate sugera șoferilor rute alternative.

TELEMATICS este baza
La utilajele agricole, sistemul de avertizare privind vehiculele mari se bazează pe sistemul CLAAS TELEMATICS, disponibil pentru aproape toate utilajele autopropulsate și tractoarele CLAAS. În plus, în acest sistem pot fi integrate și tractoare și vehicule de la alți producători, prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, fără mari costuri sau eforturi. Datele privind poziția utilajelor și tractoarelor conectate sunt transmise unui server prin rețeaua de telefonie mobilă la fiecare 4 secunde. Apoi serverul trimite datele referitoare la toate utilajele aflate în modul de transport rutier către producătorii autovehiculelor și sistemelor de navigație participanți. Aceste date sunt transmise în mod anonim și doar dacă proprietarul a activat serviciul respectiv. Serverele respectivilor producători transmit apoi datele către sistemele de asistență/navigație ale autovehiculelor și dispozitivele cu aplicația care sunt conectate la acest serviciu.

Girofar virtual
Sistemul de avertizare privind vehiculele mari funcționează ca un girofar virtual, avertizându-i în mod fiabil pe ceilalți participanți la trafic, dar de la o distanță mult mai mare, cu privire la prezența pe șosea a utilajelor agricole. Această nouă soluție de la CLAAS reprezintă un pas important către o siguranță rutieră sporită. Societatea Germană pentru Agricultură (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, DLG) a premiat această inovație cu o medalie de argint.

Fotografie:

Sistemul de avertizare privind vehiculele mari este primul sistem de siguranță în trafic care avertizează șoferii autoturismelor și camioanelor conectate la rețea cu privire la prezența utilajelor agricole pe șosea.