Situația Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, în atenția Parlamentului European!

Europarlamentarul Daniel Buda a intervenit, ieri, 11 decembrie a.c., în plenul Parlamentului European, prezentând evenimentele din ultimele săptămâni, care au în prim plan Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. După cum se știe, angajații APIA din întreaga țară au manifestat în marile orașe, dar și în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din cauza reducerii salariilor și a diferențelor preconizate dintre structura centrală și cea teritorială, respectiv dintre celelalte instituții care derulează fonduri europene.

Daniel Buda a subliniat că ignorarea problemei nu aduce o rezolvare.

Angajații APIA întâmpină multe dificultăți în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor de serviciu, printre care: contactul direct cu fermierii, mai mult sau mai puțin obișnuiți cu calculatorul, identificarea parcelelor, fărâmițarea excesivă a terenurilor, lipsa unei cadastrări teritoriale, a actelor de proprietate sau de moștenire, desele suprapuneri de suprafețe şi multe altele. Toate aceste aspecte generează o uzură morală și fizică, ce în alte sectoare este recompensată cu vârf și îndesat.

Europarlamentarul a punctat faptul că politica salarială a actualei guvernări determină scăderi de până la 500 de euro, însă cea mai gravă urmare constă într-un blocaj la nivelul plăților pentru fermieri. În acest caz, aceştia ar fi privați de sume indispensabile în îndeplinirea muncii câmpului.