”Forumul APPR ia act de adoptarea, de către Camera Deputaților, a proiectului de lege privind modificarea normelor de reglementare a arendei în cadrul Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil.
Apreciem decizia Camerei decizionale de a aproba proiectul de lege în forma care a preluat solicitările formulate de Forumul APPR și transmise decidenților prin nenumărate adrese.
Reluăm propunerile-cheie transmise și preluate în proiectului de lege adoptat :
- Se prevede o durată minimă a contractului de arendă de 7 ani. În urma discuţiilor din Comisia de Agricultură, toate părţile implicate au ajuns la concluzia că cel mai important lucru este să existe o durată minimă a contractului de arendă, care să ofere siguranţă producătorului agricol care face investiţii pe acel teren agricol că acesta va fi accesibil şi în campania următoare, pentru un minim de predictibilitate a afacerilor agricole.
- Se recunoaşte schimbul de terenuri între arendaşi, oferindu-se astfel o consacrare legislativă unei practici care are loc în activitatea agricolă, în vederea lucrării comasate şi eficiente a terenurilor. Acest așa-numit ,,schimb al folosinţei terenurilor” este un instrument extrem de util şi necesar fermierilor care nu au, din pacate, prea multe posibilitaţi în vederea comasării. Vidul legislativ ar trebui cât mai repede acoperit, pentru că, în caz contrar, instituţiile locale şi centrale pot interpreta situaţiile existente în practică în defavoarea fermierilor, în lipsa unor prevederi clare și neechivoce asupra aceastei probleme.
- Se stipulează expres măsuri suplimentare de protecţie pentru arendaş, în sensul menţinerii contractului de arendă până la expirarea termenului prevăzut, chiar şi în cazul decesului arendătorului sau al vânzării terenului, pentru a preîntâmpina situațiile care există acum în practică.
Votul de ieri reprezintă, în primul rând, o răsplată a eforturilor depuse de către membrii și executivul nostru pentru normalizarea și modernizarea agriculturii din România; Forumul APPR își continuă rolul de furnizor de echilibru și expertiză pentru politicile agricole emise de autoritățile naționale și europene”, se arată în mesajul FAPPR