O nouă analiză realizată de Salvează Solul, o mișcare ecologică globală dedicată conștientizării crizei crescânde a solului, prezintă astăzi o evaluare cantitativă a potențialului remarcabil, dar puțin cunoscut, al solului de a capta carbon. Această nouă evaluare oferă o soluție promițătoare pentru atenuarea schimbărilor climatice (reducerea emisiilor de dioxid de carbon), estimându-se că numai terenurile agricole posedă un potențial de 27% din necesarul de captare a emisiilor de dioxid de carbon pentru a menține temperaturile sub o creștere de 2°C.
Scăderea rezervelor de sol de suprafață reprezintă o amenințare existențială pentru specia umană. Solul funcționează ca unul dintre cele mai mari rezervoare de carbon, gazde de biodiversitate și sisteme de filtrare a apei din lume. Cu toate acestea, din cauza practicilor agricole nesustenabile și a consumului excesiv, până la 40% din solul mondial este deja degradat.
Analiza publicată astăzi subliniază nevoia de a menține nivelurile necesare de 3-6% de materie organică în solurile noastre, explorând capacitatea inegalabilă a solului de a acționa ca un rezervor natural de carbon. Analiza demonstrează în termeni numerici clari amploarea acestor capacități de captare, evidențiind capacitatea solului de a absorbi și stoca eficient dioxidul de carbon din atmosferă. Aceasta arată că, chiar și după cele mai conservatoare măsuri științifice, potențialul de sechestrare a carbonului de către terenurile cultivate la nivel mondial este de aproximativ 10%, iar cel al pășunilor și al pajiștilor ridicându-se la 17%. În ansamblu, potențialul de stocare a carbonului de către toate terenurile administrate de agricultori (care ar putea fi impulsionat prin stimulente mai puternice) reprezintă un procent uimitor de 27% din obiectivele de reducere a emisiilor de carbon pentru a preveni încălzirea globală cu peste 2°C față de media preindustrială.
În paralel cu impactul său asupra îndeplinirii obiectivelor Acordului de 2°C de la Paris, un sol sănătos și viu are, de asemenea, un rol semnificativ în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Analiza efectuată de Salvează Solul arată că solul va juca un rol esențial în facilitarea succesului a cel puțin 12 ODD și va contribui indirect la realizarea tuturor celor 17 ODD stabilite.
La nivel mondial, suprafața agricolă reprezintă 38% din suprafața terestră a Pământului (aproximativ 5 miliarde de hectare). Având în vedere aceste cifre uluitoare, analiza cantitativă realizată de Salvează Solul subliniază impactul global al sănătății solului agricol, prezentând un argument solid în vederea integrării măsurilor de conservare a solului în strategiile de atenuare a schimbărilor climatice la nivel mondial.
În ultimii ani, liderii mondiali și comunitatea științifică în ansamblu au devenit din ce în ce mai conștienți de necesitatea de a combate degradarea solului pentru a preveni schimbările climatice. Trei inițiative la nivel înalt – Inițiativa Internațională „4 la 1000: Soluri pentru securitate alimentară și climă”, atelierele Koronivia și programul RECSOIL al FAO (lansate respectiv la conferințele UNFCCC COP 21, COP 23 și în 2019) – au pus accentul pe solurile sănătoase ca fiind o potențială soluție pentru atenuarea schimbărilor climatice.
Inițiative ca acestea subliniază mesajul crucial conform căruia creșterea conținutului de carbon organic din sol are un potențial uriaș de a facilita capacitățile de reținere și stocare a carbonului în sol. Cu toate acestea, având în vedere că degradarea solului continuă să genereze costuri atât de mediu, cât și monetare, sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a plasa conservarea solului în fruntea agendei politice în această COP.
Referindu-se la noua analiză și la necesitatea schimbării, Praveena Sridhar, Coordonator al Departamentului de Tehnologie al mișcării Salvează Solul, spune: „Întrucât ne aflăm la răscrucea provocărilor de mediu, este esențial să acordăm prioritate crizei silențioase de sub picioarele noastre – degradarea solurilor noastre. Aceste constatări arată exact acest lucru și consolidează rolul critic al solului viu ca soluție în atenuarea schimbărilor climatice. COP 28 reprezintă o ocazie unică pentru comunitatea globală de a recunoaște și de a aborda o astfel de soluție.
Este timpul pentru o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care percepem și tratăm solurile noastre – nu doar ca resursă, ci și ca un aliat puternic în lupta noastră împotriva încălzirii globale. Prin evidențierea crizei globale a solului și a potențialului său de a fi o parte substanțială a unei soluții pentru climă, prin intermediul unor analize ca aceasta și în cadrul unor forumuri globale precum COP 28, putem cataliza acțiuni semnificative și putem promova un viitor în care solurile noastre să prospere; susținând biodiversitatea, securitatea alimentară și o climă stabilă. Vom argumenta în acest sens în cei mai puternici termeni posibili la COP 28, din pavilionul nostru din Zona Albastră.”
De asemenea, Dr. Muralee Thummarukudy, director al biroului de coordonare a Inițiativei Globale pentru Pământ G20, UNCCD, a declarat: „Pământul și solul reprezintă o soluție importantă împotriva schimbărilor climatice, în special în ceea ce privește reținerea carbonului, precum și reducerea poluării și refacerea biodiversității. Este nevoie de o atenție mult mai mare. După cum reiese din această analiză, există un potențial uriaș în acest domeniu pentru a evita creșterea temperaturilor globale la 2 grade.”
Dr. Paul Luu, secretarul executiv al Inițiativei internaționale „4 la 1000”, a adăugat: Inițiativa internațională „4 la 1000: Soluri pentru securitate alimentară și climă” își propune să demonstreze că agricultura, și în special solurile agricole și forestiere, pot oferi soluții concrete la provocarea schimbărilor climatice și, în același timp, pot răspunde provocării legate de securitatea alimentară. Știm că practicile agroecologice îmbunătățesc sănătatea solului și că solurile sănătoase asigură sisteme de producție alimentară durabile. După cum arată această analiză, solul este un factor important în ceea ce privește reținerea carbonului, solurile sănătoase stocând mult mai mult carbon. Este vital ca subiectul sănătății solului să fie plasat în prim-planul discuțiilor privind schimbările climatice, biodiversitatea și deșertificarea și ca acest lucru să se reflecte urgent în politicile naționale. Este o soluție cheie.”
Pavilionul mișcării Salvează Solul la COP 28 se va afla în Zona Albastră, la următoarea locație: Pavilionul Salvează Solul TA2-210, primul etaj, Zona Albastră.
Despre inițiativa internațională „4 la 1000”:
Lansată în cadrul COP 21 a UNFCCC în decembrie 2015, inițiativa internațională „4 la 1000: Soluri pentru securitate alimentară și climă” își propune să demonstreze că agricultura și, în special, solurile agricole prin reținerea carbonului, pot oferi soluții concrete la provocarea cauzată de schimbările climatice și, în același timp, pot răspunde provocării legate de securitatea alimentară prin implementarea unor practici agricole adaptate la condițiile locale. Bazată pe o documentație științifică solidă, inițiativa internațională „4 la 1000” încurajează toți participanții voluntari din întreaga lume să se angajeze într-o tranziție către o agricultură regenerativă, productivă și foarte rezistentă, bazată pe o gestionare adecvată a terenurilor și a solului, cum ar fi agroecologia.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: secretariat@4p1000.org.