Soluții smart pentru protecția eficientă a culturii de cartof

Protejarea culturii de cartofi înseamnă implementarea unor măsuri fitosanitare de prevenire și combatere a bolilor, dăunătorilor și buruienilor cu ajutorul unor soluții smart care să asigure îmbunătățirea randamentelor și creșterea potențialului de producție.

Cele mai frecvente boli ale cartofului sunt mana, alternarioza şi putregaiul uscat al tuberculilor.

Mana cartofului (Phytophtora infestans) este cea mai frecventă şi cea mai periculoasă boală a cartofului. Afectează culturile în mod special în anii ploioși, iar pierderile pot ajunge și la 50% sau mai mult. Forma cea mai frecventă de atac este pe frunze, sub forma unor pete mari, circulare, verzi-gălbui sau cenuşii, cu puf foarte fin, pe faţa inferioară a limbului. Pe tulpini şi peţioluri apar pete brune, alungite. Pe tuberculi, infecţia se observă, la început, numai în secţiune, sub forma unor zone brune, care pornesc de la periferie şi înaintează către centru sub formă de raze.

O altă afecțiune des întâlnită la cartof este alternarioza cartofului (Alternaria solani), care se manifestă în special pe frunze, prin pete brune-cenuşii, cu zone concentrice. Pe suprafaţa petelor se formează o pulbere fină, catifelată, de culoare negricioasă. În anii cu condiții favorabile, atacul poate trece și pe tuberculi, care prezintă pe tegument pete aproximativ circulare, brune, puțin adâncite.

Care sunt cei mai întâlniți dăunători ai cartofului și ce tratamente aplicăm?

Gândacul din Colorado are 1-2 generații pe an și iernează în sol la o adâncime de 20-50 cm. Primăvara, după o perioadă scurtă de hrănire, adulții depun ouă pe dosul frunzelor. După incubație apar larvele, care trec prin patru vârste larvare. Durata stadiului larvar este, în general, de 15-30 zile. La dezvoltarea completă larvele părăsesc plantele și se retrag în sol, unde se transformă în crisalide și apoi în adulți. Adulții și larvele rod frunzele plantelor de cartof. În lipsa unor măsuri de protecție fitosanitară și la un atac puternic, culturile pot fi compromise din primele stadii de dezvoltare.

Alţi dăunători din cultura cartofului sunt: nematozii (Globodera rostochiensisDithylenchus spp), viermii sârmă (Agriotes spp.) și afidele (Aphis spp.).

https://www.agro.basf.ro/ro/stiri/basf-in-camp/cultura-cartofului-tehnologie-cultivare-fertilizare-tratamente.html