Știm ce mâncăm?

Câți dintre noi cunosc, în calitate de consumatori, compoziția produselor pe care le achiziționăm? La o astfel de întrebare ar trebui să răspundem înainte de a pune în coș orice produs de pe rafturile magazinelor.

Recent, eurodeputatul Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare care vizează tema conținutului nociv al cârnaților preparați cu soluție de dezghețare a drumurilor. Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a demarat un studiu ce a avut ca obiectiv analiza a 116 tipuri de cârnați comercializați în lanțurile de supermarket, dar și în magazinele unor producători de produse din carne. Rezultatele acestei analize trag un semnal de alarmă în ceea ce privește standardele de siguranță a alimentelor și sănătății publice. Analiza dezvăluie faptul că există soluții de dezghețare a drumurilor în cârnații comercializați, iar anumite tipuri de cârnați de casă aveau în compoziție câte opt substanțe chimice. De asemenea, la 88 % din cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum, iar la 84 % din cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu. Nu în ultimul rând, la 55 % din cârnații analizați, membrana folosită este artificială, ceea ce înseamnă că este realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți.

În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, este specificat faptul că aditivii alimentari și aromele de fum pot fi autorizate numai dacă utilizarea lor nu pune nicio problemă de siguranță și nu induce în eroare consumatorul.

„Aditivii alimentari și aromele de fum pot fi autorizate numai dacă utilizarea lor nu pune nicio problemă de siguranță și nu induce în eroare consumatorul, dacă există o necesitate tehnologică suficientă și există avantaje și beneficii pentru consumator. Astfel, utilizarea de aditivi alimentari și arome de fum autorizate care respectă legislația UE este sigură și protejează interesul consumatorilor”, a spus domnul Vytenis Andriukaitis.

În răspunsul dat, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară precizează că autoritățile naționale au răspunderea de a a verifica produsele pentru a exista raliere la standardele și legislația europeană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*